NOS NieuwsAangepast

Eventuele executies treinkaping 1977 niet verjaard, rechter wil meer onderzoek

Er is meer onderzoek nodig naar de beëindiging van de treinkaping in 1977 bij het Drentse dorp De Punt. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald.

Volgens de rechtbank was een gewelddadige beëindiging van de kaping noodzakelijk, maar is er onduidelijkheid over wat er in de trein is gebeurd. De rechtbank kan onvoldoende beoordelen of het geweld dat door de mariniers is gebruikt rechtmatig was.

Voor het aanvullend onderzoek zullen onder meer de mariniers van de betrokken aanvalsgroepen als getuige worden gehoord.

Er is geen sprake van verjaring, zoals de staat had aangevoerd. Volgens de rechtbank heeft de staat zelf nagelaten om goed onderzoek te doen.

Opluchting

De nabestaanden reageren opgelucht op de uitspraak van de rechtbank. "Dit is de opening naar de waarheid", zegt Liesbeth Zegveld, advocaat van de nabestaanden. "Dit had veertig jaar geleden al moeten gebeuren. Dat het nu alsnog kan, is voor de nabestaanden een enorme opluchting."

Wat is de waarheid over de dood van twee Molukse kapers?

In 1977 kaapten negen gewapende Molukkers een trein ter hoogte van het Drentse dorp De Punt. Na bijna drie weken werd de gijzeling beëindigd na een bestorming door mariniers. Twee gegijzelden en zes kapers kwamen daarbij om het leven.

De nabestaanden van twee gedode treinkapers stellen de Nederlandse staat aansprakelijk voor hun dood. Volgens hen heeft de staat opdracht gegeven om de kapers dood te schieten en was er sprake van executie. De opdracht zou zijn gegeven tijdens een informele geweldsinstructie, waarvan geen schriftelijke verslagen zijn. De nabestaanden eisen een schadevergoeding van bij elkaar 55.000 euro.

Niet geëxecuteerd

Ruim twee jaar geleden liet het kabinet uitgebreid archiefonderzoek doen naar de beëindiging van de treinkaping. Op basis daarvan zei toenmalig minister Opstelten van Veiligheid en Justitie dat de kapers niet zijn geëxecuteerd. "De mariniers moesten bij de bevrijdingsactie de treinpassagiers beschermen. Daarvoor moesten de kapers worden uitgeschakeld. Maar dat was niet het doel", zei Opstelten.

Vorige week zeiden de commandanten van de mariniers die de kaping beëindigden dat getuigenverklaringen over de executie van de kapers gebaseerd zijn op leugens. Volgens de commandanten kunnen de getuigen nooit bij de briefings over de beëindiging van de kaping aanwezig zijn geweest en een van de getuigen zou helemaal nooit in de buurt van de Punt zijn geweest.

Molukse treinkaping bij De Punt in 1977

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl