NOS NieuwsAangepast

Vertraging op Schiphol door storing bij luchtverkeersleiding

Een systeemstoring bij Luchtverkeersleiding Nederland leidt tot veel vertraging bij binnenkomende en uitgaande vluchten op Schiphol. Volgens een woordvoerder wordt er hard gewerkt aan het oplossen van de storing, die om 8.15 uur begon.

De storing doet zich voor in het systeem van binnenkomende vluchten. Daarom wordt gewerkt met een back-up-procedure waarmee uit voorzorg minder binnenkomende vluchten tegelijk kunnen worden afgehandeld. De storing heeft inmiddels ook gevolgen voor uitgaande vluchten.

Hoeveel vluchten last hebben van de vertraging, is niet bekend. In het luchtruim zijn speciale 'wachtgebieden' waar vliegtuigen in afwachting van de landing kunnen rondcirkelen. "Duurt de storing langer dan nemen we contact op met de toestellen nog voor ze vertrekken, zodat ze pas naar Schiphol komen als de storing is opgelost." zegt een woordvoerder van Luchtverkeersleiding Nederland. Dat is inmiddels gebeurd bij vluchten uit onder meer Frankrijk en Groot-Brittannië.

Passagiers op Schiphol in onzekerheid over hun vlucht

Uitgeweken

Luchthaven Schiphol kan niets anders dan wachten tot de storing voorbij is. "We weten dat inmiddels zeker vier vluchten zijn uitgeweken naar andere luchthavens. We adviseren reizigers om onze website of die van de luchtvaartmaatschappij in de gaten te houden voor verdere informatie."

Vijf vluchten van de KLM zijn inmiddels uitgeweken naar andere luchthavens; drie naar Rotterdam, een naar Eindhoven en een naar Brussel. Zeven andere vluchten zijn geannuleerd.

Volgens de site van Luchtverkeersleiding Nederland is de storing nog niet opgelost.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl