ANP

VluchtelingenWerk: integratie geen verkiezingsthema

tijd van publicatie Aangepast

Politieke partijen hebben te weinig aandacht voor de integratie van vluchtelingen. Dat zegt VluchtelingenWerk Nederland na een analyse van elf verkiezingsprogramma's. Alleen GroenLinks en de SP willen er echt werk van maken.

"In de samenleving wordt volop gesproken over integratie", zegt directeur Manson van Vluchtelingenwerk Nederland. "Maar in de verkiezingsprogramma's zie je hier helaas weinig van terug. Dat baart ons zorgen."

De organisatie vindt dat vluchtelingen vanaf de eerste dag dat zij in Nederland zijn, de kans moeten krijgen om mee te doen in de samenleving. Ze moeten meteen Nederlandse taalles krijgen en toegang krijgen tot de arbeidsmarkt. VluchtelingenWerk heeft de programma's bekeken op concrete voorstellen, maar vond er weinig.

"Met partijen als CDA, VVD en PVV lijkt verbetering van de integratie van vluchtelingen een onmogelijke opgave te worden", is de conclusie. "Deze partijen leggen de verantwoordelijkheid namelijk volledig bij de vluchtelingen. Zij gaan voorbij aan de rol die de samenleving en de overheid hierbij hebben."

STER reclame