AFP

Afgelopen kwartaal heeft Apple een recordomzet geboekt van 78,4 miljard dollar. De hoge omzet is het gevolg van de populariteit van de iPhone, waarvan er de laatste drie maanden van 2016 veel meer zijn verkocht dan analisten hadden voorspeld. De hoge verkoopcijfers van de iPhone zorgen er ook voor dat de winst van Apple met 17,9 miljard dollar hoger ligt dan verwacht.

Apple verkocht 78,3 miljoen iPhones voor een gemiddelde prijs van 691 dollar per stuk. Een jaar eerder werden er 5 procent minder toestellen verkocht. De verkoop van iPads nam afgelopen kwartaal wel met een vijfde af. Die van de Mac bleef ongeveer gelijk.

Het bedrijf profiteerde afgelopen kwartaal van de lancering van de iPhone 7, vlak voor de kerstperiode. De verkoop van de iPhone groeide hierdoor in West-Europa, de VS, Canada, Japan en Australië.

De omzet van het bedrijf lag afgelopen kwartaal drie procent hoger dan het laatste kwartaal van 2015.

Niet genoeg iPhones

Financieel directeur Luca Maestri zegt dat de vraag naar de iPhone wereldwijd zo groot was dat het bedrijf de afgelopen maanden niet genoeg toestellen kon maken. "We hadden er meer kunnen verkopen", zei hij.

In China deed de iPhone het minder goed dan voorheen: daar daalde de verkoop met 12 procent.

Dit kwartaal verwacht het bedrijf een omzet die tussen de 51,5 en 53,5 miljard dollar ligt. Die voorspelling ligt iets lager dan de verwachtingen van analisten, die uitgingen van ongeveer 54 miljard dollar. 

Volgens Maestri is de lagere voorspelling het gevolg van de aantrekkende dollar, waardoor Apple-producten buiten de VS duurder worden.

STER reclame