Veel reizigers stranden op Hato Airport vanwege de problemen bij Insel Air
NOS NieuwsAangepast

Passagiers vernielen meubilair luchthaven Curaçao

  • Dick Drayer

    Correspondent Curaçao

  • Dick Drayer

    Correspondent Curaçao

Op de luchthaven van Curaçao zijn ongeregeldheden uitgebroken nadat opnieuw een geplande vlucht van Insel Air was geschrapt omdat er geen vliegtuig was. Boze passagiers gooiden met meubilair en richtten vernielingen aan. De luchthavenpolitie hield één reiziger aan.

Passagiers op de luchthaven Hato worden al maanden geplaagd door vertraagde of geannuleerde vluchten. Geregeld is er geen bemanning of geen vliegtuig. Toen reizigers vanochtend na het inchecken hoorden dat er geen vliegtuig was, sloeg de vlam in de pan.

Agressieve passagiers keren zich tegen luchthavenpersoneel

Vorige week hield de luchtvaartautoriteit vier MD80-toestellen aan de grond op Curaçao na verschillende veiligheidsincidenten. Ook drie oude Fokkertoestellen staan daar al enige tijd te wachten op groot onderhoud, maar Insel Air heeft geen geld om ze te maken. De financiële situatie van de maatschappij is volgens ingewijden uitermate belabberd.

Een woordvoerder van de Curaçaose burgerluchtvaartautoriteit CCAA zegt dat veiligheid niet altijd eerste keuze is geweest bij Insel Air in het afgelopen jaar. De minister van Verkeer en Vervoer vroeg daarom in augustus al om verscherpt toezicht van de CCAA.

Gestrand

Het plotselinge besluit om vliegtuigen aan de grond te houden, betekende voor honderden passagiers van Insel Air een gedwongen verblijf op verschillende bestemmingen. Er zijn mensen die al drie dagen zijn gestrand.

De maatschappij heeft met geld van de overheid nu twee extra vliegtuigen geleaset om passagiers op te halen uit onder meer Miami, Sint-Maarten en de Dominicaanse Republiek.

In totaal steekt de Curaçaose regering nu 17 miljoen euro in Insel Air. Minister Rhuggenaath zegt dat hij niet staat te springen om geld van de belastingbetaler te gebruiken. "Maar we kunnen het ons niet permitteren dat onze enige grote carrier omvalt. Dat zou desastreus zijn voor de economie van het eiland."

Rhuggenaath durft niet te zeggen of het blijft bij 17 miljoen. "We stappen eruit op het moment dat het kan; we willen geen luchtvaartbedrijf worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl