François en Penelope Fillon tijdens een verkiezingsbijeenkomst op 29 januari in Parijs Reuters

Het satirische weekblad Le Canard Enchaîné heeft nieuwe onthullingen gepubliceerd over de inkomsten van het gezin van de Republikeinse presidentskandidaat François Fillon. Volgens het blad hebben twee kinderen 84.000 euro bruto gekregen als parlementaire medewerkers. Ze stonden in 2005 en 2007 op de loonlijst als assistenten toen Fillon in de Senaat zat.  

Daarnaast zou echtgenote Penelope Fillon in totaal 831.440 euro hebben opgestreken voor twee banen waarvan niet duidelijk is of ze er ooit iets voor heeft gedaan, dat is 330.000 euro meer dan tot nu toe werd aangenomen.

'Langer op de loonlijst'

Het weekblad kwam vorige week als eerste met de verhalen over de zogenoemde spookbanen van Penelope Fillon. De echtgenote was jarenlang als parlementair assistent in dienst bij haar man. Dat zou langer het geval zijn geweest dan ze tot nu toe hebben toegegeven. Medewerkers zeggen dat ze haar nooit hebben gezien, terwijl ze er ruim 500.000 euro mee verdiende.

François Fillon zei vorige week op de Franse televisie dat zijn vrouw sinds 1997 op de loonlijst stond. Volgens het tijdschrift was ze ook al zijn assistent van 1988 tot 1990.

Penelope Fillon zou ook zo'n nepbaan hebben gehad bij het tijdschrift La Revue des deux mondes van een vriend van Fillon. Daarmee zou ze 100.000 euro hebben verdiend.

Geen email en toegangspas

Het Openbaar Ministerie is bezig met een onderzoek naar de mogelijke corruptie door het echtpaar. De Franse politie heeft vanmiddag huiszoeking gedaan in kantoren bij de Assemblée, de Tweede Kamer van Frankrijk. Penelope Fillon zou daar geen email-account hebben en niet in het bezit zijn van een toegangspas, wat ongebruikelijk is voor een parlementair assistent.

Gisteravond werden Fillon en zijn vrouw over de kwestie gehoord. Volgens het campagneteam van de Republikeinse presidentskandidaat hebben ze toen papieren overlegd om hun onschuld te bewijzen.

De presidentskandidaat heeft steeds gezegd dat zijn vrouw echt werk voor hem heeft gedaan. Hij en zijn vrouw hebben nog niet gereageerd op de jongste onthullingen.

STER reclame