Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp
NOS NieuwsAangepast

Middendorp: VS ook met Trump betrouwbare NAVO-partner

Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp heeft geen enkele reden te twijfelen aan de betrouwbaarheid van de Verenigde Staten als NAVO-partner. Volgens Middendorp heeft president Trump duidelijk aangegeven dat de NAVO voor hem niet ter discussie staat.

De Commandant der Strijdkrachten sprak op een briefing over de Nederlandse militaire inspanningen in het buitenland en de deelname van Nederland aan de oostgrens van Europa. Nederlandse F-16's helpen daar mee om het luchtruim van de Baltische staten te bewaken.

Veranderende houding van Rusland

Middendorp zei dat de NAVO zich zorgen maakt over "de veranderende houding van Rusland". Hij noemde onder meer de annexatie van de Krim, de inmenging in het oosten van Oekraïne en grootschalige militaire oefeningen aan de grenzen van het grondgebied van de NAVO. De Commandant kan zich de angst van bijvoorbeeld de Baltische staten goed voorstellen, want "wat er aan hun grenzen gebeurt, is heel intimiderend." Hij benadrukte dat de NAVO vooral escalatie wil voorkomen.

Trump heeft zich verschillende keren kritisch uitgelaten over de NAVO. Hij wil onder meer dat de Europese landen een grotere financiële bijdrage leveren. Mede naar aanleiding daarvan kreeg Middendorp de vraag of de Amerikanen wel te hulp zullen komen bij een aanval op NAVO-grondgebied in Oost-Europa. Naar aanleiding daarvan zei hij dat de Amerikanen altijd een betrouwbare en cruciale bondgenoot zijn geweest en dat de NAVO ook voor de Verenigde Staten van belang is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl