NOS NieuwsAangepast

Vele afgehaakt, 31 partijen willen nog meedoen aan Kamerverkiezingen

31 partijen hebben zich uiteindelijk aangemeld om mee te doen aan de verkiezingen in maart. Eerder hadden zich 81 partijen opgegeven, maar volgens de Kiesraad hebben er uiteindelijk maar 31 een kandidatenlijst ingeleverd. Ruim de helft doet dus toch niet mee. Ze kunnen de waarborgsom niet betalen of hebben te weinig ondersteuningsverklaringen.

Van die 31 partijen hebben 19 partijen nog niet aan alle eisen voldaan, zoals bijvoorbeeld het inleveren van genoeg ondersteuningsverklaringen. Ook het CDA heeft nog niet alles op orde, volgens een woordvoerder omdat een kandidaat nog in het buitenland is en geen handtekening heeft kunnen zetten.

De Kiesraad sluit niet uit dat er nog meer partijen zullen afvallen. Vrijdag maakt de Kiesraad bekend welke kandidatenlijsten definitief geldig zijn. Dan wordt ook de volgorde duidelijk waarin de partijen op het stembiljet komen te staan.

Waarborgsom

Om aan de verkiezingen te mogen meedoen, moeten nieuwe partijen ook een waarborgsom betalen van 11.250 euro. Ze krijgen die terug als ze bij de verkiezingen minimaal 75 procent van de kiesdeler halen. De ondersteuningsverklaringen en de waarborgsom zijn alleen verplicht voor partijen die bij de vorige verkiezingen geen zetel hebben gehaald.

30 partijen willen meedoen in alle 20 kieskringen. Alleen Jezus Leeft heeft zich aangemeld in 7 kieskringen.

Geen nieuw stembiljet

Aan de verkiezingen van 2012 deden 21 partijen mee. Toen hadden zich er 48 laten registreren.

Nu er maximaal 31 partijen meedoen, hoeft er geen nieuw stembiljet te komen. Bij meer dan 32 partijen zou een nieuw ontwerp nodig zijn vanwege ruimtetekort. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken had al opdracht gegeven een nieuw biljet te ontwerpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl