Kassa ANP

Discount-winkelketen Euroland is failliet. De rechter heeft de winkelketen vanmiddag failliet verklaard, meldt de curator. Euroland heeft in ons land 23 winkels, onder meer in Apeldoorn, Breda, Alkmaar, Enschede en Zeist.

De winkels - met 87 werknemers - blijven voorlopig open. Gehoopt wordt op een doorstart. Oorzaken voor het faillissement zijn volgens de directie tegenvallende resultaten en de harde concurrentie met andere winkels met goedkope producten, als Action, Op=Op en Big Bazar. "Het is daarom niet verantwoord om meer geld in de keten te steken", aldus de curator tegen het ANP.

Het bedrijf werd oorspronkelijk opgericht in 1997 onder de naam 2.50 Shop. In 2001 werd de keten 'Knaakland' overgenomen (inmiddels is deze naam geen eigendom meer van Euroland), een winkelketen die net zoals de 2.50 shop elk artikel voor 2 gulden 50 verkocht.

In 2002 werd de euro ingevoerd en kwam er een naamswijziging tot stand, waarna alle filialen verdergingen onder de naam Euroland.

Breed assortiment

Het assortiment van Euroland is erg breed: van wasmiddelen tot zeep en snoep, van gereedschap tot schrijfwaren. Maar ook producten als feestartikelen, batterijen, kaarsen, geur en decoratieartikelen, seizoensartikelen en nog veel meer. De keten ging er prat op dat zeker 1000 van die producten te koop waren voor slechts 1 euro. 

Het faillissement is opvallend. Het gaat de laatste kwartalen juist weer redelijk met de omzetgroei in de detailhandel en ook het consumentenvertrouwen neemt weer toe.

Eerder deze maand ging modezaak Vögele failliet. Ook de winkels van ANWB hebben het moeilijk en moeten vooral bezuinigen op personeelskosten. Dat kost tientallen mensen hun baan.

STER reclame