Lange rijen bij de paspoortcontrole op Schiphol
NOS NieuwsAangepast

Onderhandelingen over Amerikaanse controles op Schiphol opgeschort

Het kabinet heeft de onderhandelingen met de Verenigde Staten over Amerikaanse grenscontroles op Schiphol opgeschort. Minister Koenders zei dat in de Tweede Kamer.

Nederland onderhandelde met de Amerikanen over het toelaten van Amerikaans personeel tot Schiphol. Het kabinet zei vorig jaar dat het reizigers veel tijd zou kunnen besparen als ze hier al door Amerikanen kunnen worden gecontroleerd.

GroenLinks-leider Klaver riep het kabinet op de onderhandelingen te heroverwegen. Hij deed dat naar aanleiding van het inreisverbod dat president Trump heeft ingesteld voor mensen uit zeven moslimlanden en de vluchtelingenstop. Koenders zei daarover dat het "in het licht van de huidige situatie voor zich spreekt dat het kabinet de onderhandelingen heeft opgeschort."

Staatssecretaris Dijkhoff benadrukte dat er tot nu toe alleen op ambtelijk niveau is onderhandeld en dat de politieke besprekingen nog moeten beginnen. "Er worden nu maatregelen genomen waar wij het niet zo mee eens zijn en dan drukken we maar even op de pauzeknop."

Verdeel en heers

Hij nam nog eens afstand van het besluit van Trump. Volgens hem gaat het inreisverbod direct in tegen onze opvatting van normen en waarden. "Verdeel en heers en discriminatie zijn geen manier om terrorisme te bestrijden, laat staan om vreemdelingenbeleid te voeren."

Koenders bestreed het verwijt van Klaver en D66-voorman Pechtold dat het kabinet niet meteen kritisch genoeg op het besluit van Trump heeft gereageerd. Deze partijen en ook regeringspartij PvdA en de groep-Kuzu/Öztürk vinden ook dat premier Rutte scherper afstand moet nemen van de Amerikaanse president.

Reisadvies aangepast

Koenders zei verder dat het kabinet mensen met een dubbele nationaliteit die door het besluit worden getroffen wil beschermen. Hij heeft daarover ook de Europese ambassadeurs in Washington bij elkaar geroepen. Volgens Koenders praat het kabinet met Schiphol en de KLM om "ervoor te zorgen dat het menselijk leed zo klein mogelijk is". Het inreisverbod wordt ook een belangrijk agendapunt op de Europese top eind deze week op Malta.

Het ministerie heeft het reisadvies voor mensen die naar Amerika willen reizen inmiddels aangepast. Volgens het ministerie zijn de gevolgen van het inreisverbod nog onduidelijk. "Heeft u een tweede nationaliteit uit Irak, Iran, Jemen, Libië, Soedan, Somalië of Syrië? Raadpleeg dan voordat u naar de VS reist, de website van het Amerikaanse consulaat-generaal", staat in het advies.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl