Medisch personeel heeft gewonde militairen afgeleverd in het ziekenhuis van Avdiivka
NOS NieuwsAangepast

Strijd laait op in Oost-Oekraïne: zeker 13 doden

  • David Jan Godfroid

    Correspondent

  • David Jan Godfroid

    Correspondent

In het oosten van Oekraïne zijn doden en gewonden gevallen bij nieuwe, hevige confrontaties tussen de Oekraïense strijdkrachten en door Rusland gesteunde separatisten. Beide zijden bestoken elkaar sinds zaterdagavond met zwaar geschut, vooral bij het plaatsje Avdiivka, iets ten noorden van Donetsk. Het zijn de zwaarste gevechten sinds maanden.

Volgens de autoriteiten in de hoofdstad Kiev zijn er aan Oekraïense kant zeven doden en 35 gewonden gevallen. Ook zijn er enkele burgerslachtoffers te betreuren. De separatisten maken aan hun kant melding van zes doden en elf gewonden.

De Oekraïense president Porosjenko heeft een bezoek aan Duitsland afgebroken vanwege de verslechterde situatie. Volgens het Kremlin is het Oekraïense leger verantwoordelijk voor de nieuwe gevechten. Kiev zou op die manier de aandacht willen afleiden van binnenlandse problemen.

Geen stroom

Avdiivka is in handen van het Oekraïense regeringsleger. Door het geweld is de elektriciteit en op sommige plekken ook de verwarming uitgevallen, terwijl de temperatuur ver onder het vriespunt ligt. De separatisten hebben aangekondigd dat ze vandaag van 08.00 tot 15.00 uur Nederlandse tijd een staakt-het-vuren in acht nemen om reparatieploegen de gelegenheid te geven herstelwerkzaamheden uit te voeren.

Wie met de jongste beschietingen is begonnen, valt nauwelijks vast te stellen. De partijen beschuldigen elkaar over en weer. De waarnemers van de enige onafhankelijke organisatie in het gebied, de OVSE, geven ook geen uitsluitsel. Zij meldden gisteren wel een verheviging van de gevechten.

Minsk-akkoord

Beide partijen maken onder meer gebruik van zware artillerie en tanks, en dat gaat in tegen het Minsk II-akkoord van februari 2015. In die overeenkomst zijn onder meer een wapenstilstand en terugtrekking van zware wapens van de frontlinie overeengekomen. Sinds die tijd is er niettemin vaak gevochten.

De oorlog in Oost-Oekraïne begon bijna drie jaar geleden, toen gewapende tegenstanders van de nieuwe Oekraïense regering, die na een revolutie aan de macht was gekomen, tal van overheidsgebouwen in de regio bezetten. In april 2014 verklaarden zij zich onafhankelijk en riepen ze de 'volksrepublieken' Donetsk en Loegansk uit.

Hoewel Moskou het steevast ontkent, wordt algemeen aangenomen dat Rusland de opstandelingen steunt met wapens en manschappen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl