Herdenking van de slachtoffers van de schietpartij
NOS NieuwsAangepast

Gisteren 'mogelijke moskeeschutter' in Quebec, vandaag 'een held'

De 29-jarige Mohamed Belkhadir werd gisteren opgepakt als een van de mogelijke daders van de terroristische aanslag op een moskee in Quebec. Hij was volgens Canadese media het gebedsgebouw uit gevlucht, omdat hij een agent aanzag voor de dader van het bloedbad.

"Ik verleende eerste hulp aan een gewonde vriend op de gebedsvloer", zegt Belkhadir tegen een verslaggever van de Canadese krant The Star. "Toen zag ik een man met een pistool en werd bang. Ik wist niet dat het een agent was en dacht dat de schutter was teruggekeerd."

Na een nacht in de cel mocht de student weer naar huis. Hij is volgens de Canadese politie geen verdachte meer. Op sociale media wordt hij zelfs geroemd als redder.

"Hij is een Canadese held die probeerde te helpen tijdens de schietpartij in de moskee", twittert iemand. "De held die het alarmnummer belde, was ten onrechte een verdachte", schrijft een ander.

Belkhadir was vlak voor de aanslag naar eigen zeggen sneeuw aan het schuiven op de trappen voor de moskee. Hij was iets eerder vertrokken tijdens het gebed. De student had niet door dat een man met een vuurwapen het gebedshuis was binnengelopen.

Je mag iemand die gewond is niet achterlaten.

Mohamed Belkhadir

De schietpartij duurde volgens Belkhadir 15 tot 20 seconden. Na het laatste schot rende hij de moskee in. "Een reflex", zegt hij tegen de krant La Presse. "Je mag iemand die gewond is niet achterlaten."

De schutter was al gevlucht en de moskeevloer lag bezaaid met gewonden en doden. Belkhadir belde de politie en hielp daarna een gewonde vriend. Toen hij de gestalte zag van een gewapende man, vluchtte de student naar buiten. Daar werd hij in de boeien geslagen.

Agenten vlakbij de moskee in de nasleep van de schietpartij

Later op de dag lekten in de media de namen uit van de twee aangehouden verdachten. De naam Belkhadir riep gelijk vragen op. Een man van Marokkaanse afkomst, een land waar het overgrote deel van de bevolking moslim is, die een moskee aanvalt?

Na bijna twaalf uur verhoor concludeerde de politie dat Belkhadir een getuige geweest moest zijn. De 27-jarige Alexandre Bissonnette is als enige verdachte overgebleven. Hem wordt de moord op zes moskeegangers ten laste gelegd. Bissonnette hield er rechts-extremistische ideeën op na.

Tijdens zijn verhoor vreesde Belkhadir dat het niet goed zou aflopen. "Dat ik niet meer zou kunnen werken, of zou mogen studeren en mijn dromen waarmaken", zegt de 29-jarige student. Hij vreesde dat de fout niet zou worden opgelost.

Toch heeft hij begrip voor zijn arrestatie. "Het is normaal dat ze mij als verdachte zagen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl