Koningin Elizabeth in november 2016
NOS NieuwsAangepast

'Bespaar de Queen een bezoek van Donald Trump'

De Britse premier moet haar uitnodiging aan de Amerikaanse president Trump aanpassen om te voorkomen dat koningin Elizabeth in grote verlegenheid wordt gebracht. Dat schrijft de voormalige veiligheidsadviseur en oud-topambtenaar van Buitenlandse Zaken, Lord Ricketts, in een open brief in The Times.

Ricketts noemt de invitatie aan het adres van Trump om een staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk te brengen 'prematuur'. "Het was verstandiger geweest om af te wachten hoe Trump zijn presidentschap invult alvorens de koningin te vragen om hem te ontvangen", schrijft Ricketts. May nodigde Trump uit toen ze hem vorige week sprak in het Witte Huis.

Volgens The Times heeft Buckingham Palace te kennen gegeven dat de koningin niet betrokken wil raken bij deze politiek gevoelige gebeurtenis.

May heeft laten weten dat de uitnodiging gewoon blijft staan. Minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson steunt haar daarin.

Petitie

Een petitie waarin wordt opgeroepen de uitnodiging voor het staatsbezoek van Trump te schrappen, is inmiddels door ruim 1,5 miljoen Britten ondertekend. Ook de drie grootste Britse oppositiepartijen willen dat May een streep zet door de invitatie.

Het door Trump afgekondigde inreisverbod stuit onder de Britten op breed verzet. Gisteren demonstreerden tienduizenden mensen in meerdere Britse steden tegen het decreet van Trump waarin hij inwoners van zeven islamitische landen tijdelijk de toegang tot de VS ontzegt.

Premier May liet gisteren weten dat ze het niet eens is met het inreisverbod, maar dat het immigratiebeleid een zaak is van de Amerikaanse regering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl