Pro Shots

Vier lekke banden tijdens een wereldkampioenschap veldrijden. Hoe krijg je het voor elkaar? Mathieu van der Poel overkwam het zondag en zag Wout van Aert er met de wereldtitel vandoor gaan. "Ik heb verloren van de banden", snotterde een teleurgestelde Van der Poel na de wedstrijd. Want zijn Belgische rivaal reed in de Luxemburgse modder slechts één keer lek. Hoe kan dat?

Voor het geheim van de banden van Van Aert moeten we bij Richard Nieuwenhuis zijn, bandenspecialist uit Deurningen, bij Enschede. Hij is verantwoordelijk voor zo'n 80 procent van de banden van alle veldrijders. En wat blijkt: het is met banden soms net als met wijn: hoe ouder, hoe rijper, hoe beter. De banden van Van der Poel waren een jaar oud, Van Aert reed op tweedehandsbanden van twintig (!) jaar oud.

Het bandengeheim van wereldkampioen Van Aert

Niels Albert, de coach van Van Aert, klopte al vroeg in het seizoen aan bij bandenspecialist Nieuwenhuis. "Hij vroeg: kun je nog van die groene Michelins maken zoals uit mijn juniorentijd?", vertelt Nieuwenhuis. "Die zijn twintig jaar geleden geproduceerd, antwoordde ik. En die werken alleen maar in harde bevroren grond die aan het opdooien is. Maar als jij oude hebt, kan ik ze wel voor Van Aert klaarmaken."

En zo geschiedde. Albert trommelde bij collega-fietsenmakers zes oude banden op en gaf ze aan Nieuwenhuis. Die maakte in zijn werkplaats een karkas van de band ("volgens geheim recept"), stripte de groene toplaag van de oude band af en lijmde dat op een nieuwe band.

Na afloop van de koers in Luxemburg zei Albert al lachend: "Het is gelijk wijn hè." En Nieuwenhuis kan dat bevestigen: "Naarmate rubber langer gelegen heeft en gerijpt is, wordt het taaier. Iedereen denkt dat rubber broos wordt. Maar het wordt alleen broos als er zonlicht bij komt. Deze banden hebben waarschijnlijk ergens in een donkere schuur gelegen, zonder daglicht. Waardoor ze nog steeds hartstikke taai zijn en perfect hun diensten kunnen bewijzen."

En zo werd Van Aert wereldkampioen op banden uit de jaren negentig en reed Van der Poel vier keer lek op banden van een jaar oud. De 22-jarige Nederlander werd er een dag later in zijn auto opnieuw mee geconfronteerd, maar kon er dit keer wel om lachen.

STER reclame