De lege plek in de Dresdner Morgenpost NOS/Jeroen Wollaars

Een Duitse krant heeft uit protest tegen de behandeling van een journalist geen verslag gedaan van een bijeenkomst van de rechts-populistische AfD. In de Dresdner Morgenpost van vandaag staat een gapend wit gat. "Hier had het artikel over de bijeenkomst van dit weekend moeten staan", meldt de redactie. Ook andere Duitse kranten kwamen in actie.

Het afgelopen weekend stuurde de partij een verslaggever van de Sächsische Zeitung weg bij een partijbijeenkomst. Hij zou volgens een AfD-afgevaardigde "haatartikelen" hebben geschreven, die "individuen geschaad hebben".

Gejuich

Tegen het advies van de partijvoorzitter werd het verwijderen van de journalist in stemming gebracht. Een grote meerderheid was voor. Onder gejuich werd hij de zaal uit gezet.

De journalist maakt zich zorgen om zijn veiligheid en wil niet bij naam worden genoemd. "Ik heb een onderzoeksartikel over een Pegida-aanhanger geschreven die op Facebook racistische commentaren schreef", zegt hij. "De politie deed onderzoek naar die persoon, omdat ze zijn woorden zien als oproep tot geweld. Dat zijn gewoon feiten." De journalist vermoedt dat hij om dit artikel is weggestuurd.

Verschillende Duitse kranten hebben de Sächsische Zeitung kopij gegeven zodat de krant wel verslag van de bijeenkomst kon doen. De Dresdner Morgenpost ging verder en besloot er helemaal niets over te schrijven. Onder het lege kader schrijft de redactie: "Persvrijheid betekent ook dat er over zaken geschreven wordt die de AfD niet zouden kunnen bevallen."

De journalist is er blij mee: "Zo zou het moeten zijn. Je weet dat je als journalist niet alleen staat als er zoiets gebeurt."

Excuses

De AfD Saksen heeft inmiddels excuses aangeboden. "Dit had niet mogen gebeuren", zegt een woordvoerder.

De hoofdredacteur van de Sächsische Zeitung noemt het nog altijd onacceptabel: "Een klein deel van de leiding van die partij is nog fatsoenlijk, maar een groot deel van de afgevaardigden gaat in tegen de normen en waarden", zegt Uwe Vetterick in zijn krant.

Ook de Duitse vereniging van journalisten heeft protest aangekondigd. Het is de tweede keer in korte tijd dat media in botsing komen met de AfD. Bij een bijeenkomst in Koblenz waar ook Marine Le Pen en Geert Wilders waren, werden kritische journalisten niet toegelaten.

STER reclame