Strijders van Islamitische Staat (IS) in Syrië (foto: november 2015) Hollandse Hoogte

Een 34-jarige man uit Spijkenisse die wordt verdacht van het lidmaatschap van IS blijft vastzitten. Dat heeft de rechtbank bepaald. De in Marokko geboren man is vorig jaar opgepakt toen zijn naam opdook op een uitgelekte lijst van 22.000 IS-strijders in Syrië.

De jihadistenlijst werd in maart vorig jaar door een voormalige IS-strijder aan Britse journalisten gegeven. Het gaat om formulieren die IS-strijders moesten invullen bij hun aanmelding. Ze moesten daarbij invullen of ze willen strijden tot de dood of bereid zijn tot zelfmoordaanslagen.

Op de lijst staat ook de naam van Mounir E., wiens strijdnaam Abu Samira al-Holandi is. Toen de vader van drie kinderen vorig jaar werd aangehouden voor deelname aan de jihad, zat hij al vast voor onder meer winkeldiefstal in Spijkenisse en verzet bij zijn aanhouding.

'Ingemasi'

Volgens het Openbaar Ministerie is hij in juni 2014 in Syrië geweest. Daar zou hij zich hebben aangesloten bij IS. Ook zou hij geprobeerd hebben om via internet een wapen te kopen bij een handelaar. 

E. heeft bij zijn aanmelding voor IS aangegeven dat hij een 'ingemasi' wilde zijn, een strijder tot de dood, zegt de AIVD. Volgens het OM hoeft dat niet te betekenen dat E. alleen wilde strijden in Syrië of Irak. Een 'ingemasi' kan ook toeslaan in Europa, aldus de officier van justitie.

Zijn advocaat zegt dat de naam van E. op een lijst van IS-strijders onvoldoende bewijs is voor een werkelijke deelname aan IS. "We weten niet waar en wanneer die lijst is gevonden en wie hem in handen hebben gehad. Bovendien: is het een lijst van mensen die Syrië zijn of zijn geweest of ook mensen mogelijk benaderd konden worden als rekruut? We weten het niet."

E-mailadres

De poging van E. om via internet een automatisch wapen te bestellen bij een legale wapenhandelaar, is volgens de advocaat niet serieus te nemen. "Hij maakte gebruik van het e-mailadres 'holocaustisfunny@gmail.com'. Die wapenhandelaar heeft nooit overwogen om er op in te gaan", stelt de raadsman.

Het inhoudelijke proces tegen E. begint in maart. Tot dan blijft hij vastzitten op de terroristenafdeling van de gevangenis in Vught. 

STER reclame