Pac-Man flickr / Ryan Somma
NOS Nieuws Buitenland Tech Aangepast

Masaya Nakamura, de 'vader van Pac-Man', overleden

Masaya Nakamura, de grondlegger van het bedrijf dat het iconische videospel Pac-Man uitbracht, is overleden. De Japanner was oprichter van Bandai Namco, dat het wereldberoemde spel met het gele mannetje ontwikkelde. Nakamura is 91 jaar oud geworden. 

Bandai Namco bracht Pac-Man in 1980 op de markt. In het klassieke computerspel bestuurt de speler een geel poppetje, dat zich al happend een weg door een doolhof baant. Pac-Man wordt gespeeld op een ouderwetse spelcomputer en is een van de populairste arcade-games ooit.

Het spel is door Guinness World Record uitgeroepen tot meest succesvolle spel waarvoor muntjes nodig zijn. Pac-Man is naar schatting zo'n tien miljard keer gespeeld en overtreft daarmee beroemde spellen als Tetris en Street Fighter. Op verschillende websites, zoals bij Google, is het spel nog altijd te spelen. 

Het ontwerp van Pac-Man is naar verluidt geïnspireerd op een pizza waaruit een stuk mist. Nakamura zou voor het woord Pac hebben gekozen omdat dat lijkt op het Japanse pakku. Die term staat voor het geluid dat het gele poppetje maakt als hij zijn prooi op de hielen zit.

Bandai Namco is verder bekend van racespellen als Ridge Racer. Nakamura was trots op wat hij met zijn bedrijf had bereikt; het was bekend dat hij ervan genoot om spellen op de markt te brengen. Over de omstandigheden rond zijn dood is niets bekendgemaakt.

STER reclame