ANP

Luchtvaartmaatschappij KLM zegt dat het "geen zin" heeft om mensen mee te nemen die de Verenigde Staten niet in mogen. Ook zegt de luchtvaartmaatschappij te zijn overvallen door het decreet van Trump om mensen van 7 verschillende nationaliteiten niet toe te laten.

Afgelopen zaterdag mocht een aantal mensen niet mee op een KLM-vlucht. Ook zondag zijn mensen geweigerd. Hoeveel dat er zijn, zegt een woordvoerder van KLM nog niet te kunnen melden. Ook kan de luchtvaartmaatschappij nog niet zeggen of ze financieel worden gecompenseerd.

Boetes

Steven Verhagen van de pilotenvakbond VNV zegt dat je beter geen passagiers kunt meenemen die de VS toch niet in mogen. In het NOS Radio 1 Journaal zei hij dat de boetes torenhoog zijn voor luchtvaartmaatschappijen. Die zijn vervolgens ook verantwoordelijk om die mensen weer mee terug te nemen naar een plek waar ze wel mogen zijn.

Dat geldt niet alleen voor de KLM, maar voor alle maatschappijen die op de Verenigde Staten vliegen. Hoe hoog de boetes precies zijn, is onduidelijk. Ook KLM zegt dat niet te weten. Volgens een woordvoerder heeft de KLM nog geen boete gekregen.

Geen rol

Vliegvelden elders in de wereld hebben geen rol bij het Amerikaanse inreisverbod, zegt Schiphol. De luchthaven verklaart dat de handhaving een verantwoordelijkheid is van de vliegtuigmaatschappijen.

Datzelfde zegt de Koninklijke Marechaussee. Zij zeggen daarom ook geen bemoeienis te hebben gehad met de geweigerde passagiers, KLM deed dit op eigen initiatief.

STER reclame