Kruiswijk: de records staan in de boeken

Arnold Kruiswijk van Vitesse scoorde nog nooit in de eredivisie. Dat heeft hem zondagmiddag een record opgeleverd.

In de eerste helft van het duel met AZ passeerde hij John Veldman als veldspeler met de meeste doelpuntloze minuten op het hoogste niveau. Veldman kwam tot 25.127 minuten zonder treffer, Kruiswijk ging daar na een half uur spelen overheen en staat nu op 25.188 minuten.

Voor het eredivisierecord had de verdediger 302 wedstrijden nodig. Hij maakte op 27 augustus 2002 in het shirt van FC Groningen zijn debuut op het hoogste niveau. De tegenstander was destijds AZ.

Blij met minuten

"Ik hoorde dat ik een record had. Ik moest wel even nadenken, maar toen de jongens begonnen te lachen, had ik het door", vertelde Kruiswijk na afloop met een brede grijns op het gezicht. "Met het aantal minuten dat ik gespeeld heb, ben ik blij. Ik had alleen wel liever een aantal goals gemaakt. Maar ja, het mag niet zo zijn blijkbaar." 

"Toen ik begon met voetballen, wilde ik ook scoren. Want dat is natuurlijk leuk. Trots ben ik niet op dit record. Maar ik zit er ook niet mee, ik lig er niet wakker van. Zolang we erom kunnen lachen, is het prima."

Snelste eigen doelpunt

De 32-jarige Kruiswijk had al een record in handen: hij maakte het snelste eigen doelpunt in de eredivisie. Op 10 september 2006 passeerde hij als speler van FC Groningen al na negen seconden zijn eigen keeper Bas Roorda.

Zondagmiddag stapte hij overigens als winnaar van het veld in Arnhem. AZ werd met 2-1 verslagen.

John Veldman is zijn record kwijt ANP

STER reclame