Roger Federer
NOS SportAangepast

Speculeert emotionele Federer na titel over afscheid?

"Dit is ongelooflijk! Ik had gerekend op een week in Melbourne, nu heb ik de trofee in mijn handen...." Dat zei een geëmotioneerde Roger Federer, nadat hij in zijn honderdste wedstrijd op de Australian Open alsnog zijn achttiende grandslamzege had geboekt.

De laatste grandslamtitel van de Zwitser dateerde alweer van 2012. In vijf bloedstollende sets versloeg de Zwitser, in Melbourne slechts als zeventiende geplaatst, zijn eeuwige rivaal Rafael Nadal.

"Ik denk niet dat een van ons vijf maanden geleden had gedacht dat we hier zouden staan. Ik zou tevreden zijn geweest met een nederlaag, ook dan zou de comeback compleet zijn geweest."

Federer pakt ten koste van Nadal vijfde titel Australian Open

Reikhalzend werd uitgekeken naar dé klassieker in het moderne tennis en de matadoren stelden niet teleur. Met 3 uur en 38 minuten toptennis lieten Federer en Nadal zien waarom zij tot de beste tennissers ooit worden gerekend.

Laatste keer?

In de bloedstollende vijfde set knokte Federer, die na de vierde set nog naar de kleedkamer moest voor een medische time-out, zich naar zijn eerste grandslamzege in vijf jaar. "Er zijn geen gelijke spelen in tennis, maar vanavond had ik de zege graag willen delen met Rafa. Blijf spelen Rafa, het tennis heeft je nodig."

Of dat ook geldt voor de 35-jarige Federer, liet hij in midden. "Misschien zien we elkaar volgend jaar...", zei Federer tegen het publiek. "Zoniet, blijf komen en blijf zorgen voor deze unieke sfeer."

Rafael Nadal was ondanks de nederlaag genereus naar zijn grote rivaal. "Roger verdiende het waarschijnlijk iets meer dan ik."

"Het is ongelooflijk hoe goed hij gespeeld heeft na zo'n lange absentie", vervolgde de 30-jarige Spanjaard. "Ook ik heb lang niet kunnen spelen en heb hard moeten werken om terug te komen. Ik zal blijven vechten."

Grandslamtitels Roger Federer

ToernooiJaar
Australian Open2004, 2006, 2007, 2010, 2017
Roland Garros2009
Wimbledon:2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009, 2012
US Open:2004, 2005, 2006, 2007, 2008

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl