NOS NieuwsAangepast

Actie Wij Willen Zon groot succes

Door klimaatredacteur Heleen Ekker

De actie Wijwillenzon is volgens de initiatiefnemers een groot succes. Vandaag loopt de actie af. Het doel is met zoveel mogelijk mensen tegelijk een grote order voor zonnepanelen te plaatsen bij fabrieken in China. Door zoveel panelen tegelijk te bestellen, is de prijs eenderde lager dan van andere panelen, en is geen subsidie nodig van de overheid.

De actie werd gestart op 11 november en had als doel om voor eind januari zoveel belangstellenden bij elkaar te krijgen dat een bestelling voor tien megawatt kan worden gedaan. Inmiddels is dat doel ruimschoots gehaald.

DE CIJFERS:Wijwillenzon heeft als doel: in één keer 10 Megawatt bestellen.1 megawatt is ongeveer 5000 panelen, genoeg voor ongeveer 500 huizen.Dus met 10 megawatt kun je een dorp van 5000 huishoudens van stroom voorzien.En in totaal zullen dus ongeveer 50.000 zonnepanelen vanuit China deze kant opkomen.Volgens het AgentschapNL (ministerie van Economische Zaken) is er vorig jaar in heel Nederland ongeveer 10 megawatt geplaatst. Dat brengt het totaal op 30 megawatt aan zonne-energie in Nederland.

Subsidieregeling

De Stichting Wij Willen Zon is geen commerciële instelling, maar heeft als doel zonne-energie in Nederland op grotere schaal van de grond te krijgen. Een initiatief omdat de afgelopen jaren de subsidieregeling voor zonne-energie ingewikkeld en snel overtekend was en blijkbaar veel mensen geïnteresseerd zijn in zonnepanelen op hun dak.

Niet alleen particulieren willen zonnepanelen van Wijwillenzon, ook veel scholen, bedrijven en gemeenten. Tweederde van de inschrijvingen komt niet van particulieren. Het probleem daarbij is wel dat scholen en bedrijven doorgaans meer tijd nodig hebben om een officiële goedkeuring voor de investering rond te krijgen, omdat bijvoorbeeld eerst het bestuur bij elkaar moet komen.

Handtekeningen

Ook al blijkt dus tot nu toe het aantal aanmeldingen veel groter dan nodig voor die goedkope prijs, de afwikkeling neemt nog wat extra tijd omdat het aantal benodigde handtekeningen nog niet binnen is.

Initiatiefnemer Marjan Minnesma gaat er toch vanuit dat het goed komt en de panelen voor die lage prijs geleverd kunnen worden. Ze vertrekt over een week naar China om het definitieve contract te tekenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl