Bij de Holocaust-herdenking komt het 'juist nu' steeds terug

In Amsterdam is de Holocaust herdacht met een stille tocht vanaf het stadhuis en een bijeenkomst in het Wertheimpark.

Premier Rutte en vicepremier Asscher legden namens het kabinet samen een krans bij het Spiegelmonument 'Nooit meer Auschwitz'. 

In zijn toespraak zei Rutte dat herdenken een noodzaak is "om recht te doen aan alle vrouwen, mannen en kinderen die onder barbaarse omstandigheden hun leven verloren, gedoemd om voorgoed naamloos te blijven. Laat ons zeggen: hun namen doen ertoe."

Burgemeester Van der Laan benadrukte in zijn speech dat het onrecht vanaf de eerste stap moet worden bestreden. Volgens hem moet de waardigheid worden behouden. "De Holocaust sterkt ons in de overtuiging om in onze dagen iedere vorm van haat direct de kop in te drukken", aldus Van der Laan.

'Onwaardigheid bestrijden zonder zelf je waardigheid te verliezen'

Na zijn toespraak kreeg hij applaus. Van der Laan maakte vrijdag bekend dat hij ernstig ziek is. Hij lijdt aan longkanker.

De nationale Holocaustherdenking werd afgesloten met een defilé langs het monument dat aangevoerd werd door de premier, gevolgd door de rest van de aanwezigen. Ook andere belangstellenden legden bloemen bij het Spiegelmonument.

STER reclame