Federer wint titanenstrijd van Nadal in finale Australian Open

Roger Federer heeft zijn achttiende grandslamtitel veroverd. In de finale van de Australian Open versloeg de Zwitser zijn eeuwige rivaal Rafael Nadal in vijf sets: 6-4, 3-6, 6-1, 3-6 en 6-3.

Federer pakt ten koste van Nadal vijfde titel Australian Open

Het is de eerste grandslamtitel voor de 35-jarige Zwitser sinds 2012 en zijn vijfde in Australië. Federer nam revanche op Nadal voor de verloren finale van 2009 in Melbourne.

Met zijn achttiende grandslamtitel loopt Federer uit op Nadal, die samen met Pete Sampras op veertien titels staat. Novak Djokovic en Roy Emerson delen de derde plaats met 12 titels.

Björn Borg11

Federer en Nadal wonnen vrij makkelijk hun eerste drie opslagbeurten. Federer kreeg in de vierde van Nadal kansen om aan te vallen, deed dat met succes, creëerde een breakpoint en zag dat de Spanjaard zich met diens forehand vergaloppeerde.

Eerste set in 33 minuten

De Zwitser, die van hun voorgaande elf duels op grandslamtoernooien er slechts twee gewonnen had, bleef winners slaan en had de set na 33 minuten binnen.

Zowel Federer als Nadal was in de tweede set minder dominant in zijn opslagbeurten en kreeg meerdere breakpoints tegen. Nadal werkte zich dikwijls uit de problemen, maar de Zwitser, wiens forehand deze set flink haperde, niet.

Rafael Nadal

De Spanjaard pakte de set overtuigend met een lovegame. Federer kraakte vroeg in de derde set weer, maar poetste drie breakpoints weg met aces. Hij hield het tempo vervolgens hoog en de rally's kort én dwong Nadal tot het maken fouten.

De 35-jarige Zwitser brak hem twee keer en stoomde vlot door naar setwinst, al diende hij in de game waarin hij voor de set serveerde nog wel een breakpunt weg te werken.

Nadal balvast

De vierde set leverde eveneens een verbeten strijd tussen de succesvolste spelers aller tijden (samen wonnen ze al 31 grandslamtitels). De balvastheid van de Spanjaard won het ditmaal echter wel van de Zwitserse brille.

Roger Federer en Rafael Nadal na de wedstrijd in Melbourne

De beslissende set was bloedstollend en enigszins tegen de verwachting in bleek Federer taaier dan Nadal. Hij maakte een 1-3 achterstand goed met vier games op rij. Toen de Zwitser serveerde voor zijn achttiende grandslamtitel, kreeg Nadal twee kansen om terug te breken.

Federer weerde het onheil af, kwam op matchpoint, miste dat na een challenge, creëerde opnieuw een wedstrijdpunt en nu was hawkeye hem wel goed gezind.