Roger Federer en Rafael Nadal
NOS SportAangepast

'Klassieker Federer-Nadal steekt echt overal bovenuit'

Een grandslamfinale tussen Roger Federer en Rafael Nadal. De tennisliefhebber droomt er al jaren van, maar dat het echt nog zou gebeuren, dat had eigenlijk niemand verwacht. Ook NOS-commentator Mark Brasser niet.

"Nee, zeker niet. Maar zo onverwacht, dat zijn de mooiste", zegt hij. "Door blessures zijn ze teruggevallen en de dominantie van Novak Djokovic en Andy Murray was op een gegeven moment zo groot, dat die twee in principe ook beter zijn. En jonger."

Grootste tennisrivaliteiten ooit?

En toch staan ze er straks, samen in de finale van de Australian Open: Federer en Nadal. Twee namen die bij elkaar horen en tot de grootste sportrivaliteiten ooit behoren. In tennis worden ze in één adem genoemd met die andere klassieker Bjorn Borg-John McEnroe.

"Daar keek ik als klein jongetje naar", mijmert Brasser. "Twee totaal verschillende karakters. De koele, defensieve Zweed tegen de aanvallende geniale gek uit Amerika. De rivaliteit tussen Andre Agassi en Pete Sampras doet mij bijvoorbeeld minder, maar misschien komt dat omdat ik toen al wat ouder was."

Björn Borg en John McEnroe voor de Wimbledonfinale van 1981

"Maar Federer en Nadal steken echt overal bovenuit", gaat Brasser verder. "Die twee hebben het tennis gewoon naar een hoger niveau gebracht. Ga maar na: Federer heeft 17 grandslamtitels en Nadal 14. Daarmee staan ze eerste en tweede. Acht keer troffen ze elkaar in een grandslamfinale. Zo ontzettend goed."

In 2011 speelden ze voor het laatst tegen elkaar in een grandslamfinale. Nadal won toen in vier sets op Roland Garros. In totaal stonden de Zwitser en de Spanjaard 34 keer tegenover elkaar. Nadal leidt met 23-11.

Onderlinge balans

OndergrondZeges FedererZeges Nadal
Gravel213
Gras21
Hardcourt79
Totaal1123

Net als bij Borg en McEnroe is er ook bij Federer en Nadal de tegenstelling in speelstijl. Brasser: "Federer is het van god gegeven talent en Nadal de harde werker. Federer speelt rechtshandig en Nadal is links. Federer zoekt altijd de aanval en Nadal is een meesterverdediger."

Wie gaat er winnen?

Waar ligt de sleutel van de wedstrijd? "Hoe langer de rally, des te beter wordt Nadal. Federer moet aanvallen. Hij heeft een voordeel: hij had een dag langer rust omdat Nadal vrijdag de finale haalde en hij donderdag al. Nee, Federer moet goed serveren en het initiatief pakken. Mogelijk vijf sets lang. Anders valt het Nadals kant op. Ik denk ook dat Nadal in vier sets wint."

Buiten de baan is er helemaal geen rivaliteit tussen Federer en Nadal. Sterker nog, ze kunnen het erg goed met elkaar vinden. De Spanjaard heeft zelfs een keer een wedstrijd van de Zwitser gekeken in diens spelersbox. En legendarisch is het filmpje waarin ze de slappe lach krijgen als ze een demonstratiewedstrijd moeten aanprijzen.

Met twee van zulke grote publiekslievelingen is het moeilijk een voorkeur uit te spreken. Brasser waagt zich er toch aan. "Ik vind het eigenlijk knapper wat Nadal presteert. Hij heeft niet het talent van Federer en heeft er harder voor moeten werken. Daar heb ik enorm veel bewondering voor."

En er is nog iets waarom Brasser Nadal de winst iets meer gunt. "Dan komt hij op 15 grandslamtitels en is het gat met Federer nog maar twee. Op zijn geliefde Roland Garros, waar hij al negen keer won, kan hij dan op 16 komen. En hij is pas 30 jaar oud. Stel hij haalt Federer in: wie is dan de beste tennisser aller tijden?"

Federer versus Nadal door de jaren heen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl