Ted-Jan Bloemen viert zijn wereldbekerzege EPA

Ted-Jan Bloemen heeft in Berlijn verrassend de 5.000 meter gewonnen. De 30-jarige schaatser, die vanaf juli 2014 voor Canada uitkomt, noteerde 6.15,84 en bleef Peter Michael en Jorrit Bergsma voor.

Bloemen deed dat in de voorlaatste rit. Hij reed een heel strak schema (alleen de laatste twee rondes een 30'er) en maakte het met 6.15,84 lastig voor Michael en Bergsma, die elkaar troffen in de laatste rit.

WB Berlijn: 5.000 meter (m)

Geen Kramer, toch geen winst Bergsma

Bij afwezigheid van Sven Kramer was Bergsma de favoriet om de 5.000 meter te winnen. Maar hij zakte volledig door het ijs. Tot 3.400 meter leek er geen probleem te zijn, maar daarna noteerde Bergsma al 30,0. In de drie laatste rondes lukte het hem niet om weer de 29'ers in te duiken. 

Sterker nog: Bergsma liet zich in de laatste ronde zelfs verrassen door een imponerende versnelling van Michael, die nog heel dicht bij de tijd van Bloemen kwam. Michael moest genoeg nemen met zilver (6.16,65). Bergsma kwam in 6.17,99 over de finish.

Bloemen vierde zijn wereldbekerzege alsof hij de wereldtitel had binnengesleept. "Dit was heel goed voor mij. Dit is een heel grote opluchting. Het wilde maar niet lukken dit seizoen. Ik heb altijd hard doorgewerkt en dat betaalt zich nu uit", aldus Bloemen, die over twee weken bij de WK afstanden een poging gaat doen om ook Sven Kramer te verslaan.

Uitslag 5.000 meter

STER reclame