foto Nedmag
NOS NieuwsAangepast

Sluiting dreigt voor zoutwinningsbedrijf Veendam

Als de gemeente Hoogezand-Sappemeer blijft weigeren om toestemming te verlenen voor de winning van magnesiumzout, betekent dat het einde van het bedrijf Nedmag in Veendam. Daarmee verdwijnen 500 banen, zegt directeur Bert Jan Bruning op RTV Noord.

Nedmag wil bij Kiel-Windeweer magnesiumzout winnen. Maar daar werkt de gemeente niet aan mee.

Imagoschade

Volgens Hoogezand-Sappemeer veroorzaakt de voorgenomen zoutwinning veel onzekerheid en onrust bij de bevolking, die al te kampen heeft met aardbevingsschade.

"Het college constateert dat er onvoldoende maatschappelijk draagvlak is voor deze plannen. Bovendien voorziet het college imagoschade voor het gebied", zei wethouder José van Schie in december bij RTV Noord.

Maandag probeert Nedmag-directeur Bruning de gemeenteraad ervan te overtuigen de zoutwinning niet te blokkeren. Volgens hem is het gebied bij Kiel-Windeweer de enige plaats ter wereld waar dit type zout nog voldoende in de bodem zit. Als Nedmag daar geen magnesiumzout kan winnen, betekent dat voor Bruning dat het bedrijf dicht moet.

Geen aardbevingen

Volgens Nedmag is Hoogezand-Sappemeer ten onrechte bang voor aardbevingen door zoutwinning. "Zoutwinning en aardbevingen hebben niets met elkaar te maken", zegt Bruning. "De winning van magnesium is absoluut anders dan gas."

Het zit het bedrijf vooral dwars dat het gemeentebestuur van Hoogezand-Sappemeer een blokkade heeft opgeworpen, nog voordat een officiële vergunningsaanvraag is ingediend.

Op dit moment haalt het bedrijf nog magnesiumzout uit de bodem bij Tripscompagnie en Borger. Dat stopt in 2030. Verder zijn er geen opties.

De gemeente Hoogezand-Sappemeer is vandaag niet bereikbaar voor commentaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl