Serena bedankt inspiratiebron Venus: zonder jou ben ik nergens

Aangepast
EPA

Toen Serena Williams in 2003 haar zus Venus versloeg in de finale van de Australian Open, pakte ze haar vijfde grandslamtitel uit haar carrière. Veertien jaar later verslaat ze in Melbourne opnieuw haar oudere zus en wint daarmee haar 23ste titel, een record. "Maar zonder Venus had ik hier niet gestaan", sprak ze na afloop.

"Dames en heren. Onze kampioen: de legendarische Serena Williams." Met die woorden kwam de recordhoudster onder luid applaus het podium in Melbourne op. Door haar zege is ze Steffi Graf, die 22 grandslams won, voorbij. Margaret Court staat op 24 titels, maar dertien daarvan behaalde ze in de amateurtijd.

In plaats van over het record te beginnen, richtte Serena haar dankwoord vooral aan Venus. "Ze is waanzinnig. Zonder haar had ik niet eens één grandslam gewonnen. Zij is mijn grote inspiratiebron, de reden waarom ik hier sta en de reden waarom de zusjes Williams bestaan."

Serena Williams met de beker als winnares van de Australian Open EPA

In de finale, waarin het verhaal om de wedstrijd heen misschien wel mooier was dan het tennisspel zelf, liep Serena in beide sets bij een 3-3 stand uit naar 6-4 setwinst. Voor de zeventiende keer in de 28ste editie van de Sister Act versloeg de 35-jarige Serena de 36-jarige Venus. 

De jongste van de twee, die dankzij haar zege de Duitse Angelique Kerber weer aflost als nummer een van de wereld, was vooraf al de grote favoriet. Venus stond pas voor het eerst sinds 2009 weer in de finale van een grandslam na jaren van tegenslag.

Venus (l) en Serena Williams poseren met hun gewonnen prijzen EPA

In 2011 werd het syndroom van Sjögren bij haar werd vastgesteld, een auto-immuunziekte die tot chronische vermoeidheid en gewrichtspijn leidt. Ze speelde lange tijd niet, viel uit de tophonderd, maar wilde nooit van opgeven weten. 

Tot bewondering van Serena: "Venus heeft een waanzinnige comeback gemaakt en ik verwacht haar hier volgend jaar weer terug. Ze is een groot kampioen."

Venus trots

Zoals het hoort had ook Venus in haar dankwoord mooie woorden over voor haar zusje. "Gefeliciteerd met je 23ste. Ik heb ze van dichtbij meegemaakt en heb een paar finales van je verloren. Maar jouw winst is mijn winst, dat weet je. Ik ben enorm trots, je betekent alles voor me."

Tot slot richtte Venus zich tot de Australische fans op de tribunes. "Bedankt voor alle liefde. Ik kom heel graag terug volgend jaar."

Boris Becker
@TheBorisBecker
#GOAT @serenawilliams @AustralianOpen
2 jaar geleden

STER Reclame