Toeristen in Barcelona AFP

Barcelona voert een bouwstop in voor toeristenaccommodaties. Op die manier hoopt de stad de overlast door de toeristensector terug te dringen. 

Door de maatregel mogen er geen nieuwe hotelkamers of toeristenappartementen meer bij komen in het centrum van de stad. Ook worden er geen licenties meer uitgegeven om kamers via bijvoorbeeld Airbnb te verhuren.  

In de stad zijn er al zo'n 75.000 hotelbedden, 50.000 slaapplekken in appartementen en naar schatting nog eens 50.000 illegale toeristenbedden. "Aan de rand van de stad mogen er nog 4.000 nieuwe bedden bijkomen, maar dan is het afgelopen", zegt correspondent Edwin Winkels.

Het is heel explosief gegroeid, daar moet de stad aan wennen.

Correspondent Edwin Winkels

Inwoners van de stad klagen al lange tijd over de overlast die toeristen veroorzaken. Ook stijgen de huizenprijzen razendsnel doordat woningen als vakantieverblijf worden aangeboden. 

"Het is explosief gegroeid, daar moet de stad aan wennen", zegt Winkels. "De nieuwe burgemeester Ada Colau wil de eigen burgers weer recht geven op een leefbare stad, dat was haar belangrijkste verkiezingsbelofte."

Kip met gouden eieren

De toeristensector voelt zich gedemoniseerd door het besluit. Een woordvoerder herinnert eraan dat toeristen goed zijn voor 14 procent van het inkomen van de stad en 100.000 banen opleveren. 

"Ze waarschuwen dat Barcelona de kip met de gouden eieren slacht. Het zou grote hotelketens afschrikken om naar de stad te komen. Hotelketens Hyatt en Four Seasons hebben zelfs al projecten afgeblazen, omdat ze de grote obstakels vrezen. Daardoor kunnen de prijzen van overnachtingen stijgen, wat toeristen afschrikt. Maar dat is juist de bedoeling van het gemeentebestuur."

Boete

De sector waarschuwt dat er is gekozen voor een verkeerde aanpak: het merendeel van de 32 miljoen toeristen per jaar zijn dagjesmensen die niet blijven slapen in de stad. Ook zou juist de illegale verhuur van appartementen via bijvoorbeeld Airbnb veel overlast geven. 

In reactie op de kritiek zegt Barcelona het aantal inspecteurs voor illegale verhuur te verhogen van 20 naar 110. Ook wijst de stad erop dat Airbnb vorig jaar een boete van 600.000 euro heeft gekregen voor illegale verhuur.

STER reclame