In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Justitie eist zeven jaar voor doodschudden baby door oppas

Als het aan het Openbaar Ministerie ligt gaat Cora O. zeven jaar de gevangenis in. De vrouw zou als gastouder een vier maanden oude baby zo erg door elkaar hebben geschud dat hij een bloeding kreeg en overleed.

Toen Cora O. op 17 juni 2013 baby Jimmy uit bed tilde, viel zijn hoofdje naar achteren. Ze dacht aan een epileptische aanval en probeerde het jongetje uit Oosterhout wakker te krijgen met een koud washandje.

Toen dat niet hielp schudde ze hem, naar eigen zeggen, kort en zachtjes. Ze belde 112 en volgde de aanwijzingen van de telefonist op totdat de ambulance er was. Een week later overleed het jongetje.

Het OM gelooft het verhaal van Cora O. niet. De officier van justitie zegt dat er 'fors geweld' moet zijn uitgeoefend. En omdat de vrouw al jaren oppas is, was ze zich bewust van de gevolgen van haar handelen. Daarom eist justitie de zeven jaar gevangenisstraf voor doodslag, schrijft Omroep Brabant.

Moeder wijst naar prik

De moeder van de overleden baby zei in de rechtszaal in Breda dat ze gelooft in de onschuld van de verdachte. "Cora, houd hoop. We geloven in je." Zij denkt dat haar zoontje een bloeding heeft gekregen door een vaccinatie.

De baby had voor de tweede keer een prik gehad op het consultatiebureau. De eerste keer was hij volgens de moeder al een beetje ziek geworden. "De waarheid komt niet aan het licht door de farmaceutische industrie," zei de moeder.

"Hij was een lief, vrolijk, leergierig en sterk mannetje", zegt de moeder, die opnieuw in verwachting is.

Deskundigen niet eenduidig

Voorlopige sectie wijst uit dat het jongetje is overleden aan een bloeding onder zijn hersenvlies. Deskundigen spreken elkaar tegen over de oorzaak. De een zegt dat die niet kan zijn ontstaan door het achterovervallen van het hoofd, maar wel door een epileptische aanval of een injectie. Een ander zegt de bloeding moet zijn ontstaan door hard schudden.

Cora O. is inmiddels geen gastouder meer. Ze heeft ander werk. Over twee weken doet de rechter uitspraak.

Advertentie via Ster.nl