Staatssecretaris Eric Wiebes
NOS NieuwsAangepast

Wiebes heeft problemen Belastingdienst onderschat, zegt hij

Staatssecretaris Wiebes van Financiën geeft toe dat hij de "hardnekkigheid" van het op eigen houtje opereren van de Belastingdienst heeft onderschat. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer in reactie op het kritische rapport van de commissie-Joustra.

Wiebes: "Achteraf gezien heb ik de informele werkwijze onvoldoende gecorrigeerd." Het kabinet neemt alle aanbevelingen van de onderzoekscommissie over, zoals het snel aantrekken van 500 man personeel voor onmisbare functies. Ook wordt het management aangepakt en komen er strakkere afspraken over het nemen van belangrijke beslissingen.

Nieuw personeel

De Belastingdienst staat voor een grote organisatiewijziging die moet leiden tot meer digitalisering, zoals het signaleren van belastingontduiking door datasystemen. Daarvoor is nieuw personeel nodig met andere kennis dan het huidige, vergrijsde personeelsbestand heeft.

Met het oog daarop heeft de top van de Belastingdienst, zonder overleg met de top van het ministerie, een vertrekregeling ingevoerd die helemaal is mislukt. Te veel medewerkers hebben zich ervoor ingetekend, en er zitten ook veel medewerkers tussen die de komende jaren juist hard nodig zijn.

Tweede Kamer

De Tweede Kamer houdt staatssecretaris Wiebes en de Belastingdienst al maanden kritisch in de gaten, omdat er steeds weer nieuwe zorgwekkende feiten naar boven kwamen. De situatie wordt nu door de conclusies van de onderzoekscommissie bevestigd.

CDA-Kamerlid Omtzigt is boos en houdt Wiebes verantwoordelijk. "Deze VVD-bewindspersoon lijkt de Belastingdienst na twee jaar in chaos achter te laten. Het correct innen van belastingen is een kerntaak van de overheid." Hij verwijt Wiebes een gebrek aan regie. Ook D66-Kamerlid Van Weyenberg is geschrokken van de "bikkelharde" conclusies.

Wiebes: innen belastingen gaat gewoon door

Regeringspartij PvdA wil dat Wiebes zo snel mogelijk de problemen gaat oplossen. "Het is duidelijk dat er grote fouten zijn gemaakt, waarbij onzorgvuldig is omgesprongen met belastinggeld. Maar dit soort problemen ontstaan niet van vandaag op morgen." Kamerlid Groot wijst erop dat de politiek al jaren bezig is met de aansturing van de Belastingdienst.

SP-Kamerlid Bashir vindt wel dat Wiebes steken heeft laten vallen, maar denkt dat het de zaak niet helpt om Wiebes de laan uit te sturen. "Het is veel belangrijker dat de vacatures worden vervuld. Dat mag geen verdere vertraging opleveren."

'Rust in de tent'

Vakbond FNV schrikt niet van het rapport. "Deze signalen kregen we al van onze leden", zegt FNV-bestuurder Mieke van Vliet. "Er wordt bezuinigd en dat zou samengaan met een vereenvoudiging van de belastingwetgeving. Maar de vereenvoudiging blijft uit, terwijl de bezuiniging doorgaat. Op een gegeven moment gaat dat niet meer. Er moet nu rust komen bij de Belastingdienst."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl