NOS Nieuws Buitenland Tech

Denemarken krijgt als eerste land een 'tech-ambassadeur'

Nando Kasteleijn / NOS

Techbedrijven Google, Apple en Microsoft hebben steeds meer macht. Om daar op politiek niveau beter mee om te gaan, komt er in Denemarken een ambassadeur voor digitale zaken.

Die gaat contact onderhouden met de bedrijven. Het is zover bekend het eerste land in de wereld dat zo'n ambassadeur aanstelt.

"Deze bedrijven zijn bijna staten op zichzelf en daar moeten we mee leren omgaan", zegt minister van Buitenlandse Zaken Anders Samuelsen in gesprek met de Deense site Politiken. "Deze bedrijven hebben net zoveel invloed op Denemarken als andere landen."

Symbolisch

Wie de post gaat bekleden is nog niet bekend. Ook is het onduidelijk welke bevoegdheden de ambassadeur krijgt. Hij of zij krijgt geen eigen medewerkers, maar wordt ondergebracht bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Er is daarom ook kritiek op het idee. "Hij of zij krijgt een titel en mag reizen. Maar het is maar één persoon, dus verwacht er niet te veel van", zegt Martin Marcussen, hoogleraar aan de Universiteit van Kopenhagen. Volgens hem is de benoeming vooral symbolisch.

STER reclame