EPA

De Australian Open krijgt zijn droomfinale tussen Rafael Nadal en Roger Federer. Doordat Nadal in de halve finales in een hoogstaand duel van vijf uur met 6-3, 5-7, 7-6 (5), 6-7 (4), 6-4 won van de Bulgaar Grigor Dimitrov, wacht hem in de eindstrijd de confrontatie met Federer.

Federer (17 grandslamtitels) en Nadal (14 grandslamtitels) stonden acht keer tegenover elkaar in een grandslamfinale (6-2 voor Nadal). In de 34 onderlinge duels is Nadal ruim in het voordeel met 23 overwinningen.

Na een moeizame openingsgame (Dimitrov kreeg twee breekkansen) denderde Nadal door de eerste set heen. Hij serveerde niet alleen grandioos, maar zette de Bulgaar met plotselinge versnellingen meer dan eens op het verkeerde been.

Dimitrov haakt aan

Dimitrov verviel in de tweede set niet in een defensieve tactiek en kreeg bij 5-3 de kans om de set uit te serveren. Nadal brak echter terug, werkte vervolgens bij 5-4 vier setpunten voor Dimitrov, waarna Dimitrov bij 6-5 alsnog toesloeg op het vijfde.

Dimitrov, die dit seizoen al zijn tien duels had gewonnen, leverde in set drie bij 2-2 zijn opslag in, maar brak direct terug. Er volgde een tiebreak, waarin de Bulgaar terugkwam van 1-3 tot 5-5, maar vervolgens twee afzwaaiers produceerde.

Grigor Dimitrov EPA

Nadal had het tij mee, maar Dimitrov kon het keren, met winst in de tiebreak van set vier. Twee gemiste kansen bij 4-3 in de vijfde set braken hem op: Nadal brak de Bulgaar wel en na bijna vijf uur was zijn achtste zege op Dimitrov in negen duels een feit.

STER reclame