Haagse politie vergeeft stagiaire VN-hof

ANP

De kou tussen de politie en het Internationaal Hof van Justitie in Den Haag is uit de lucht. Volgens de politie heeft het hof excuses aangeboden voor een onterechte racismebeschuldiging van een stagiaire aan het adres van Haagse agenten. Daarmee is de zaak wat de politie betreft afgedaan.

De 30-jarige Amerikaanse, een zwarte vrouw die als jurist een stage volgt bij het ICJ, deed de beschuldiging deze week op Facebook. Ze schreef dat ze het slachtoffer was geworden van geweld door agenten in Den Haag. Die zouden haar na een verkeersovertreding hebben mishandeld en racistisch hebben bejegend.

De politie sprak de aantijgingen gisteren met klem tegen en kondigde aan een klacht in te dienen bij het hof, als de werkgever van de juriste in opleiding. Volgens de politie was de vrouw degene die zich gewelddadig gedroeg. Dat zou ook blijken uit beelden van bewakingscamera's.

Verwijderd

Inmiddels is er een gesprek geweest tussen politiechef Van Musscher en de leiding van het ICJ, waarin volgens de politie verontschuldigingen zijn aangeboden. De vrouw heeft de betreffende Facebook-post verwijderd.

Onduidelijk is nog of de kwestie gevolgen heeft voor de stage van de vrouw. Het ICJ is niet bereikbaar voor commentaar.