ANP
NOS NieuwsAangepast

Het ging Rutte niet om 'blank of zwart, homo of hetero, islamitisch of christelijk'

Premier Rutte heeft in een ingezonden brief aan de Volkskrant gereageerd op de ophef die is ontstaan over zijn open brief van afgelopen maandag. Zijn nieuwe brief is gericht aan twee lezers van de krant, die hem verweten te klinken als PVV-leider Geert Wilders.

De VVD plaatste de open brief van Rutte afgelopen maandag als paginagrote advertentie in grote dagbladen. De boodschap van het stuk luidde 'doe normaal of ga weg'. Rutte sprak niet expliciet over vreemdelingen, maar zo werd het door veel mensen wel opgevat. Onder hen waren twee lezers van de Volkskrant, die daarover naar de krant schreven.

Een van de lezers schrijft: "Het is verkiezingstijd en kennelijk is het motto 'kruip zo dicht mogelijk tegen de PVV aan'. Eigen volk eerst dus."

Gedrag

In zijn reactie schrijft Rutte dat het hem niet gaat om "blank of zwart, islamitisch of christelijk, homo of hetero, migrant of al generaties lang hier". Het enige dat hem interesseert is hoe men zich in het land gedraagt, schrijft de premier.

Rutte herhaalt dat hij onderscheid maakt tussen verschillende groepen in het land. Hij heeft het over een kleine groep die niet meer normaal lijkt te doen. Maar, zo schrijft hij: "dat draait maar om een ding: je gedrag".

Politiek verslaggever Joost Vullings denkt dat Rutte kennelijk vond dat hij te veel in een hoek werd gedrukt. "Met zijn reactie geeft hij aan dat hij weg wil blijven van racisme", aldus Vullings in het NOS Radio 1 Journaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl