Minister Videgaray van Mexico AFP

Als Trump inderdaad een importheffing op Mexicaanse goederen instelt, dan is de Amerikaanse consument daar de dupe van. Daarvoor waarschuwt de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Luis Videgaray.

"Een belasting op Mexicaanse import naar de Verenigde Staten is geen manier om Mexico te laten betalen", zegt Videgaray. "Het is een manier om de Noord-Amerikaanse consument ervoor te laten betalen, door duurdere avocado's, wasmachines en televisies."

Mexico: importheffing treft Amerikaanse consument

De Amerikaanse president heeft voorgesteld voortaan 20 procent importbelasting te gaan heffen om de muur die hij wil bouwen bij de grens met Mexico te bekostigen. In zijn verkiezingscampagne heeft hij steeds gezegd dat de muur er zou komen en dat Mexico de bouw ervan zou betalen.

Waardigheid

De minister zegt dat hij met Trump samen wil werken, maar dat Mexico niet mee zal betalen aan de muur. "Er zijn dingen die niet onderhandelbaar zijn. Dit gaat over onze waardigheid en onze trots." 

Mexico exporteerde in 2015 voor 316 miljard dollar naar de Verenigde Staten. De heffing zou jaarlijks 10 miljard dollar opleveren. De muur langs de grens kost volgens schattingen tussen de 8 en 20 miljard dollar. 

STER reclame