Trump Daily
NOS NieuwsAangepast

Trump Daily 27 januari: jalapeños in relatie met Mexico

Caramba!

El presidente Trump heeft wat jalapeños in de relatie met Mexico gegooid. Zijn decreet over de bouw van De Muur leidde tot de afzegging van een geplande ontmoeting met de Mexicaanse president. Verder in de Trump Daily: de Britse premier Theresa May goes America en een inkijkje in de Twitter-rituelen van Trump.

De Trump Daily verschijnt nu ook als digitale nieuwsbrief waarop je je kunt abonneren. Dat kun je via deze link doen. Elke doordeweekse dag om 6.00u krijg je dan de Trump Daily in je mailbox.

Veel leesplezier!

PRESIDENTIËLE FITTIE!

De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto en president Donald Trump

President Trump overweegt een importheffing van 20 procent in te stellen voor Mexicaanse producten. Trump wil op die manier de bouw van de muur aan de Mexicaans grens financieren, zo zei zijn woordvoerder Sean Spicer. Later zwakte hij zijn uitspraak wat af.

Wie betaalt de werkelijke rekening van de importheffingen? Mexico exporteert voor 316 miljard dollar aan goederen naar Amerika, variërend van auto’s, machines, voedsel, wijn, noem maar op. Hogere importtarieven leiden doorgaans tot hogere prijzen en het is uiteindelijk de Amerikaanse consument die dan de prijs betaalt.

Mexico is zo verontwaardigd over El Muro dat president Peña Nieto zijn ontmoeting met Trump heeft afgezegd. Dat bezoek stond oorspronkelijk gepland voor komende dinsdag. Maar Peña Nieto kwam onder geweldige binnenlandse druk te staan, toen Trump per presidentieel decreet de bouw van de muur aan de grens met Mexico aankondigde.

TWEET WATCH – Enkele uren daarvoor had Trump getweet dat Peña Nieto maar beter thuis kon blijven, als Mexico niet bereid is voor de muur te betalen. Later zou Trump zeggen dat ze gezamenlijk tot dat besluit waren gekomen.

Langs delen van de Amerikaanse zuidgrens staan al hoge hekken

Meer dan 80 procent van de Mexicaanse export gaat naar Amerika. Je zou dus zeggen: voor Mexico staat heel wat meer op het spel dan de Verenigde Staten. Maar zo zwart-wit zijn die verhoudingen niet. Mexico en Amerika zijn echte hermanos. Ze werken al tientallen jaren innig samen op het gebied van economie en handel, de aanpak van illegale immigratie en bij de bestrijding van misdaad en drugsmokkel.

Mijn collega Marc Bessems legt uit dat Trumps besluiten als een boemerang kunnen terugkeren naar Amerika. Als de Mexicaanse economie inklapt door Amerikaans protectionisme, kan dat gevolgen hebben voor de migratiestromen richting Amerika. Wat als Mexico besluit niet langer migranten uit Latijns-Amerika tegen te houden? En er is mogelijke economische schade. De Amerikaanse auto-industrie zou zwaar lijden onder importtarieven en eventuele tegenacties van de Mexicanen, zo waarschuwen autoproducenten al maanden.

Vrachtwagens bij een overgang van de Mexicaans-Amerikaanse grens

Kan Mexico iets doen tegen Trumps maatregelen? Jazeker. Het is niet voor het eerst dat er disputen zijn tussen beide landen. Mexico heeft in het verleden bewezen dat het een slimme strateeg is. Toen Amerika niet langer Mexicaanse vrachtwagens toeliet tot de VS, legde Mexico importtarieven op voor specifieke producten die gemaakt werden in de kiesdistricten van invloedrijke Amerikaanse Congresleden. Mexico won deze slag.

TWEET WATCH – De Tweet du Jour kwam van de Republikeinse senator Lindsey Graham.

YOU’RE FIRED!

Het was sowieso een lastige dag voor diplomatiek Washington. De hele top van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is opgestapt. In het Amerikaanse systeem is het gebruikelijk dat de politiek benoemde ambtenaren (zoals de minister van Buitenlandse Zaken en de ambassadeurs) het veld ruimen bij een wisseling van de wacht. Maar dit waren carrièrediplomaten die al jaren werkten voor het ministerie.

Het komt zelden voor dat de toplaag van een ministerie als één man/vrouw opstapt. Maar deden ze dit uit protest tegen Trump of werden ze simpelweg aan de kant gezet door de nieuwe regering? Het laatste lijkt het geval te zijn. Ze zijn niet officieel ontslagen, maar verschillende Amerikaanse media melden dat Team Trump ze gevraagd had om op te stappen.

Steve Bannon, adviseur van Donald Trump in het Witte Huis

Steve Bannon, de consigliere van Donald Trump, liet in een zeldzaam interview van zich horen. In een gesprek met de New York Times maakte hij gehakt van de mainstream media. “I want you to quote this. The media here is the opposition party. They don’t understand this country.”

Kijk eens wie aardig wat centjes verdient aan het presidentschap. Trumps golfclub Mar-a-Lago in Florida, sinds kort bekend als het Winter White House, heeft na de verkiezingen de prijs voor lidmaatschap verhoogd van $100.000 naar $200.000. Corruptiewaakhonden noemen de prijsverhoging een voorbeeld van ongeoorloofde belangenverstrengeling.

De Britse premier Theresa May bezocht gisteren Philadelphia, waar Republikeinse Congresleden bijeen waren gekomen voor hun jaarlijkse retraite. Ze waarschuwde de Republikeinse parlementsleden voor het gevaar van Rusland. Later vandaag heeft ze een ontmoeting met Trump in het Witte Huis.

TWEETER-IN-CHIEF

De laatste week voor de verkiezingsdag op 8 november was het opeens opvallend stil rond de Trump de Twitteraar. Wat bleek? Zijn adviseurs hadden hem zijn Twitter-account afgenomen. De Twitter-stilte duurde niet lang. Na de verkiezingen nam Trump het heft weer in handen.

Wat meteen tot de volgende vraag leidde: zou Trump ook blijven tweeten als hij daadwerkelijk het Witte Huis introk op 20 januari? Het antwoord op die vraag weten we inmiddels. Zijn assistenten willen het liefst zijn account opheffen, maar Trump wil daar niets van weten. Zijn tweets hebben nu de kracht van het presidentschap. “His 140-character pronouncements carry the power of an Olympian lightning bolt.”

Wat verleidt Trump tot tweeten? Dit verhaal in de New York Times geeft een aardige inkijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl