Mexico vs. Trump: 'Ze moeten nu terugslaan'

Aangepast
EPA

Het komt in Mexico aan als de zoveelste belediging: Trump voert een importbelasting in om Mexico indirect te laten betalen voor de grensmuur. Hard tegen hard spelen, lijkt volgens correspondent Marc Bessems vrijwel onvermijdelijk voor president Peña Nieto.

"De politiek móét gaan luisteren naar de roep van hoog tot laag binnen de Mexicaanse samenleving: we laten niet meer over ons heenlopen door de VS", zegt Bessems. Hij legt uit dat underdog Mexico het de VS knap lastig kan maken.

MarcBessems
@MarcBessems
De bilaterale relatie tussen #Mexico en de #VS kan nu alleen nog maar verslechteren, #Mexico moet nu terug gaan slaan...
2 jaar geleden

Bijvoorbeeld op het gebied van immigratie. Het overgrote deel van de migranten die de VS binnenkomen, zijn niet afkomstig uit Mexico, maar uit andere Latijns-Amerikaanse landen. "Wat als Mexico straks weigert die illegalen op te nemen na uitzetting?", stelt Bessems retorisch.

Sinds 2014 is er namelijk een deal dat de VS elke illegale latino bij Mexico over de grens mag zetten. "Peña Nieto kan er voortaan voor kiezen om alleen mensen op te nemen, die schriftelijk kunnen aantonen dat ze Mexicaan zijn."

Migrantenbuffer

Aan de zuidgrens van Mexico worden jaarlijks honderdduizenden gelukszoekers op reis naar de VS tegengehouden. "Vergelijk het met de rol van Turkije in de EU", legt Bessems uit. "Als president Erdogan de poorten van Europa sluit voor Syrische vluchtelingen, dan moet Europa daar iets voor teruggeven." Ook hier kan Mexico besluiten de samenwerking stop te zetten en niemand meer tegen te houden.

Bovendien is de grens er niet alleen om mensen tegen te houden. In Mexico woedt al sinds 2006 een bloedige drugsoorlog die aan tienduizenden mensen het leven heeft gekost. "De Mexicaanse overheid schiet kartelleden dood om te voorkomen dat drugs naar Amerika gaan", benadrukt Bessems.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Wat Donald Trump wil met de muur langs de grens

Tot nu toe heeft Peña Nieto zoveel mogelijk geprobeerd te praten en te onderhandelen met de VS. "Heel pragmatisch was hij steeds bereid om over alles de dialoog aan te gaan met Trump", zegt Bessems. "Alles voor een goede relatie met de belangrijkste handelspartner van Mexico."

De afgelopen dagen is duidelijk geworden dat de nieuwe president van de VS geen gas terugneemt. Op zijn eerste werkdag dreigde Trump een streep door handelsverdrag NAFTA te zetten. "Voor de Mexicaanse economie is dat verdrag van levensbelang", zegt Bessems. Vervolgens gaf Trump het startschot voor de bouw van de muur.

Donald J. Trump
@realDonaldTrump
of jobs and companies lost. If Mexico is unwilling to pay for the badly needed wall, then it would be better to cancel the upcoming meeting.
2 jaar geleden

"Na die tweets over dat Peña Nieto niet meer welkom zou als hij niet zou betalen voor de grensmuur, was er eigenlijk geen keus meer voor hem", legt de correspondent uit. De president zegde gelijk zijn aanstaande bezoek aan de VS af.

Vanavond werd duidelijk dat Trump met een importbelasting de grensmuur wil gaan betalen. De heffing van 20 procent op alle goederen afkomstig uit Mexico zou jaarlijks tien miljard dollar opleveren.

"Het is een land met 130 miljoen inwoners, waar de VS een heel moeizame geschiedenis mee deelt. Nu walst Trump over dat land heen en je kunt je afvragen of dat verstandig is."

STER Reclame