Trump stapt uit de Air Force One, kort daarvoor kondigde zijn woordvoerder de importtaks aan op Mexicaanse goederen
NOS NieuwsAangepast

Trump: we betalen muur met taks op alle Mexicaanse goederen

President Trump overweegt een importbelasting van 20 procent op alle goederen uit Mexico in te voeren. Het wordt gezien als een van de mogelijkheden om geld bij elkaar te krijgen voor de bouw van de grensmuur waarvoor hij gisteren een presidentieel decreet tekende. Het Congres moet wel instemmen met een dergelijke importheffing.

Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer zei dat Trump het idee heeft besproken met Congresleiders en dat de taks onderdeel kan worden van een breder pakket aan belastinghervormingen.

De heffing zou jaarlijks 10 miljard dollar opleveren. "Meer dan genoeg om de muur te bekostigen." De muur langs de grens kost volgens schattingen tussen de 8 en 20 miljard dollar. Spicer wees erop dat 160 landen importgoederen al belasten.

'Wereldwijde recessie'

De aankondiging volgt op het schrappen van een bijeenkomst van de Mexicaanse president Peña Nieto en Trump die stond gepland voor volgende week in Washington. Eerstgenoemde maakte vandaag bekend het bezoek af te blazen.

De twee zouden onder meer spreken over het handelsverdrag NAFTA, in 1994 gesloten tussen de VS, Canada en Mexico. Trump wil dat verdrag aanpassen en heeft gewaarschuwd het op te zeggen als Mexico niet instemt. Een importtarief van 20 procent zou volgens Latijns-Amerika-correspondent Marc Bessems het einde van NAFTA in zicht brengen.

Mexico heeft eerder gewaarschuwd dat een dergelijke belasting grote gevolgen heeft: "We zullen direct reageren", zei de minister van Economische Zaken eerder deze maand. Hij waarschuwde voor een wereldwijde recessie; de Amerikaanse taks zou een kettingreactie veroorzaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl