ANP

Ivo Opstelten, Fred Teeven en nu Ard van der Steur: de inmiddels beruchte Teevendeal heeft een derde kabinetslid van de VVD de kop gekost. De minister van Veiligheid en Justitie bood gisteravond in een Kamerdebat zijn ontslag aan.

VVD-minister Blok volgt zijn afgetreden partijgenoot op. Volgens Haagse bronnen wordt dat vandaag bekendgemaakt.

"Een grote klap voor de VVD", zegt politiek verslaggever Ron Fresen. "Veiligheid en Justitie is een ministerie waar de VVD veel eer in had gelegd. Al sinds het kabinet-Rutte I wilde de partij laten zien: wij zijn de partij van law and order, wij gaan zorgen dat Nederland veilig is en veilig blijft. En dan zie je in één kabinetsperiode drie bewindslieden over deze affaire struikelen."

De vraag is nu welke gevolgen de negatieve pr voor de VVD heeft voor de verkiezingscampagne. Dat is nu nog moeilijk in te schatten, zegt Fresen. Volgens hem werd binnen de partij gesproken over het scenario dat Van der Steur snel zou opstappen, zodat de VVD ook sneller weer over eigen thema's kan praten. "Misschien heeft dat ook meegespeeld bij de afweging. Maar hoe dan ook is zijn vertrek een klap voor het law and order-imago."

Van der Steur zegt zelf dat hij zijn besluit om af te treden al voor het begin van het debat had genomen. Toen hij rond 20.00 uur zijn aftreden bekendmaakte, was dat toch een verrassing. In de uren daarvoor had premier Rutte hem juist vurig verdedigd.

"Het viel echt op dat Rutte als een blok voor Van der Steur ging staan en het vertrouwen in hem uitsprak. Wij dachten hier: we gaan ons opmaken voor een spannende politieke avond, waarbij de VVD het er echt op laat aankomen." 

Ook Van der Steur zelf was strijdvaardig, zegt Fresen. "Hij had de steun van de premier. Maar uiteindelijk heeft hij moeten inzien dat het ook een optelsom was. Het was niet de eerste keer dat hij in de Kamer zo onder vuur lag."

Minister van laatste kansen

Van der Steur was minister sinds zijn voorganger Ivo Opstelten struikelde over de bonnetjesaffaire. Dat was in maart 2015. Van der Steur, die er nooit een geheim van had gemaakt dat hij graag minister van Justitie wilde worden, strompelde vervolgens van incident naar incident. Na iets minder dan twee jaar is zijn ministerschap nu voorbij.

STER reclame