Hollandse Hoogte

De Mexicaanse president Peña Nieto gaat volgende week niet naar Washington. Hij heeft het bezoek, dat voor dinsdag gepland stond, afgezegd vanwege Trumps plannen voor de bouw van een muur langs de grens. Gisteren tekende Trump daarvoor een presidentieel decreet

Op Twitter had president Trump de Mexicaanse president al gewaarschuwd. Als Mexico niet van plan is om de kosten te betalen voor de bouw van een grensmuur hoeft Peña Nieto niet te komen, schreef hij.

Later op de dag zei Trump, op een bijeenkomst van Republikeinen in Philadelphia, dat hij en Peña Nieto samen hadden besloten de ontmoeting af te blazen. "Tenzij Mexico de VS eerlijk en met respect behandelt, heeft het geen zin." 

Republikeinse leiders in het Congres zeiden vandaag dat ze geld gaan vrijmaken om de bouw van de muur te bekostigen. De kosten ramen ze op 12 tot 15 miljard dollar. Mexico zou dit bedrag wat de VS betreft in een later stadium moeten terugbetalen. 

Trump wil het geld aanvankelijk halen uit een extra belasting op goederen die vanuit Mexico het land binnenkomen. Hij denkt aan een importheffing van 20 procent. 

De bedoeling was dat tijdens het bezoek van Peña Nieto ook gesproken zou worden over het vrijhandelsverdrag NAFTA, in 1994 gesloten tussen de VS, Canada en Mexico. Trump refereerde ook daaraan in een tweetal tweets. 

De VS heeft volgens hem een handelstekort van 60 miljard dollar met Mexico. Trump wil het vrijhandelsverdrag NAFTA aanpassen en dreigt met opzegging als Mexico dat niet accepteert, omdat het voor de VS rampzalig zou hebben uitgepakt. 

Peña Nieto stond in eigen land onder grote druk om het bezoek af te zeggen. Minister van Buitenlandse Zaken Videgaray zei gisteren dat de ontmoeting "vooralsnog" doorgaat. Videgaray was in Washington met een delegatie toen Trump het presidentieel decreet ondertekende. 

Peña Nieto heeft eerder zijn afkeuring uitgesproken over het besluit van Trump de muur door te zetten en heeft benadrukt dat Mexico er niet voor gaat betalen. De Mexicaanse president zei deze week dat hij Mexicaanse diplomaten in de VS opdracht heeft gegeven Mexicaanse migranten in de VS te helpen waar mogelijk. 

Mexico kan onder meer juridische procedures beginnen waardoor uitzettingszaken bij de rechter nog langer duren dan nu al het geval is. Amerikaanse rechters hebben nu al een achterstand van ongeveer een half miljoen zaken. 

Belediging

De Mexicaanse oppositieleider Manuel López Obrador vindt de muur een belediging voor zijn land. Hij heeft opgeroepen de zaak juridisch aan te vechten bij de Verenigde Naties. De muur is een schending van de mensenrechten, zei López Obrador in Mexico-Stad voor een groep aanhangers. 

Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Jorge Castaneda zei voor de afzegging bekendgemaakt werd dat Peña Nieto geen andere keus heeft dan het bezoek te schrappen. Voormalig president Vicente Fox liet zich, op Twitter, ook niet onbetuigd: 

Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer zei na het schrappen van de ontmoeting tussen de presidenten dat er snel een nieuwe afspraak wordt gepland tussen Peña Nieto en Trump. "We houden de communicatielijnen open."

STER reclame