Getroffen Nederlanders in Italië doen laatste poging bedrijf te redden

Aangepast
Rop Zoutberg
Geschreven door
Rop Zoutberg
Correspondent Italië

Ze hebben maar weinig vertrouwen dat de Italiaanse overheid ze snel te hulp komt. Een Nederlands echtpaar is daarom zelf maar een inzamelactie begonnen om hun boerenbedrijf te redden. De getroffen boerderij van de Nederlanders staat vlakbij het door lawines bedolven hotel Rigopiano in de Abruzzen.

"Na de drie aardbevingen die het midden van Italië een week geleden raakten zijn de stallen met daar bovenop de woning onherstelbaar beschadigd. Het is enorm door elkaar geschud, het hield gewoon niet meer op. De boerderij staat alleen nog overeind, omdat we het van binnen stutten", vertelt Jan van Lienden. 

Hij begon met zijn vrouw Willeke in 2007 het biologische boerenbedrijf in de Abruzzen, waar het stel een lokaal soort scharrelvarkens houdt. Een deel van het terrein is ingericht als kleine natuurcamping.

Van Lienden heeft het historische boerenhuis op zijn terrein al opgegeven. "Het implodeert langzaam maar zeker. De scheuren worden steeds groter, het plafond kwam al vijf centimeter naar beneden. De lekkages door de smeltende sneeuw verergeren die situatie. Het zal tegen de vlakte moeten en er zal uiteindelijk een houten huis moeten komen dat nieuwe aardbevingen kan doorstaan."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Getroffen Nederlanders in Italië filmen schade na aardbeving

Het Nederlandse echtpaar is momenteel dringend op zoek naar geld om twee zeecontainers en een stacaravan als noodwoning op het terrein neer te zetten. De kosten daarvoor zijn 25.000 euro, geld dat het echtpaar niet heeft, omdat ze afgelopen jaren al hun spaargeld in het bedrijf stak. Via een vandaag begonnen crowdfundingsactie hoopt Van Lienden dat het toch voor elkaar komt.

"Hoe we een nieuw huis op onze droomplek terugkrijgen is van later zorg. Ik reken ook zeker niet op hulp van de Italiaanse overheid. Maar eerst moet die noodwoning er komen. Zo kunnen we het boerenbedrijf en de camping ook komend seizoen gewoon open houden."

De boerderij van Willeke en Jan raakte onherstelbaar beschadigd Rop Zoutberg

Van Lienden heeft nog geen idee of zijn inzamelingsactie een succes wordt en belooft op zijn website gratis overnachtingen aan donateurs. Een bestemming heeft hij al, als er meer geld binnen komt dan de 25.000 euro die hij en zijn vrouw nodig hebben. "Dat gaat rechtstreeks naar het noodfonds om de getroffen plaatsen in de Abruzzen weer op te bouwen. Daarvoor blijft het te mooi hier."

STER Reclame