Militairen uit Senegal bewaken het presidentieel paleis in Banjul, Gambia (24 januari)
NOS NieuwsAangepast

Nieuwe president Gambia wil dat buitenlandse militairen blijven

President Barrow van Gambia heeft de internationale troepenmacht in zijn land gevraagd nog zes maanden te blijven. De hoogste VN-functionaris in de regio bracht die boodschap over aan de Ecowas-landen die de militairen leveren. Ecowas is de organisatie van West-Afrikaanse landen.

Barrow deed zijn verzoek vanuit buurland Senegal, waar hij de ontwikkelingen in zijn eigen land de afgelopen tijd afwachtte. Donderdag werd hij daar al beëdigd. Vandaag aan het eind van de middag keerde hij terug in Gambia. Op de luchthaven van de hoofdstad Banjul werd hij onder luid gejuich van zijn aanhang ontvangen.

Strategische plekken

Enkele duizenden militairen uit Senegal, Ghana en Nigeria trokken vorige week het land binnen omdat Barrows voorganger Jammeh weigerde te vertrekken. Die verloor in december de verkiezingen, maar wilde met een beroep op stembusfraude de macht niet uit handen geven.

De militairen bewaken strategische plaatsen als het presidentieel paleis in de hoofdstad Banjul, grensovergangen met Senegal en Gambia's haven en internationale vliegveld.

Onder druk van de West-Afrikaanse coalitie verliet Jammeh zaterdagavond zijn land en vloog via Guinee naar Equatoriaal-Guinea. Hij is 22 jaar aan de macht geweest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl