ANP

De politie in Den Haag dient een klacht in bij de president van het Internationaal Gerechtshof tegen een Jamaicaans-Amerikaanse stagiaire. Zij had de politie beschuldigd van racistisch geweld.

De politie spreekt haar verwijt met klem tegen en verwacht excuses van de vrouw. "Als wij fouten maken leggen wij verantwoording af, maar als we valselijk worden beschuldigd dan stappen wij naar voren", zegt het hoofd van de eenheid Den Haag, Paul van Musscher. "Dat accepteren wij niet."

Rood verkeerslicht

De betrokken vrouw, een zwarte juriste die een stage volgt bij het hof, zegt dat de politie haar afgelopen dinsdag op straat en in een politieauto heeft vernederd en mishandeld. Ze heeft op Facebook een lang relaas gezet over de gebeurtenissen die haar naar eigen zeggen hebben opgescheept met zwellingen, bloeduitstortingen en een trauma.

De Haagse politie verklaart dat de agenten de vrouw op straat aanspraken, nadat ze een rood verkeerslicht had genegeerd en een kruising was overgestoken. Ze werd op een haar na geraakt door een passerende bus.

Volgens de versie van de politie, die een uitgebreide verklaring in het Nederlands en het Engels op internet heeft gezet, kon de vrouw zich niet legitimeren en wilde ze vervolgens weglopen. De agenten pakten daarop haar fiets en daarna haar hand. Toen ontstond een handgemeen, dat erop uitliep dat de vrouw in een politiewagen werd afgevoerd naar het bureau.

Geslagen en geboeid

Het relaas van de politie staat haaks op het verhaal van de Amerikaanse. Zij schrijft dat ze niet wist dat ze een verkeersovertreding had gemaakt. Omdat ze alleen het pasje van het gerechtshof kon tonen, en geen paspoort, zou de politie haar hebben gezegd dat ze onder arrest stond, haar hardhandig tegen de politieauto hebben gezet, hebben geslagen en handboeien hebben omgedaan.

Eenmaal in de auto pakten de agenten haar nog veel grover aan, schrijft ze. In de politiecel zou ze lange tijd geen telefoon hebben gekregen om naar haar werk te bellen om hulp. Uiteindelijk werd ze, na tussenkomst van een collega, vrijgelaten.

De agenten maken een beheerste indruk als ze de vrouw aanspreken.

NOS-verslaggever Edwin van den Berg

Het incident op straat is vastgelegd door bewakingscamera's. De politie heeft de beelden daarvan niet vrijgegeven, maar op verzoek wel getoond aan journalisten.

"Dat de vrouw op straat agressief en grof door agenten wordt benaderd, wordt niet door de camerabeelden ondersteund", zegt NOS-verslaggever Edwin van den Berg na het zien van de video. "De agenten maken een beheerste indruk als ze de vrouw aanspreken. Het loopt uit de hand als zij zich niet kan legitimeren, de agenten besluiten om haar aan te houden en zij zich minutenlang daartegen verzet."

Een getuige zegt ook dat de agenten zich goed hebben gedragen. "Ze hebben haar tas nog van de grond gepakt en haar fiets op slot gezet. Ze waren buitengewoon geduldig."

Volgens Van den Berg bleef de vrouw zich ook in de politie-auto verzetten. "Zozeer, dat de politie besloot om sirenes te gebruiken." De politie zegt dat de vrouw in de auto aan een betrokken agent vroeg: "Waarom doe je mij dit aan, we hebben dezelfde huidskleur."

Excuses

De politie noemt de verwijten van racisme en gewelddadig optreden volstrekt ongegrond en verwacht excuses.

De betrokken vrouw is onbereikbaar. Ze heeft volgens de politie uiteindelijk alleen een proces-verbaal gekregen omdat ze geen paspoort kon tonen. De verkeersovertreding bleef onbestraft.

STER reclame