NOS SportAangepast

Federer in Melbourne voor 28ste keer naar grandslamfinale

Roger Federer is voor de zesde keer finalist op de Australian Open. In een Zwitsers onderonsje met Stan Wawrinka klopte de viervoudig winnaar de winnaar van 2014 met 7-5, 6-3, 1-6, 4-6, 6-3.

Federer bereikt finale na zwaarbevochten zege op Wawrinka

De Zwitsers deden in de verrukkelijke eerste set weinig voor elkaar onder. Wawrinka, die veel punten pakte met zijn magistrale backhand, wist bij 5-5 zijn derde kans niet te benutten. Federer, die vooral met volleys succesvol was, sloeg toe op zijn vierde breekpunt, na een net naast de lijn belande backhandzwiep van Wawrinka, zo toonde HawkEye aan.

Racket in tweeën

Twee faliekante missers bij 2-3 kostten Wawrinka de tweede set, en een racket, dat hij uit woede in tweeën brak.

  • EPA
    Stan Wawrinka breekt zijn racket in stukken
  • AFP
    Roger Federer en Stan Wawrinka
  • AFP
    Mirka Federer kan de spanning bijna niet meer aan

Het 22ste duel (drie zeges Wawrinka en alle drie op gravel) dreigde even als een nachtkaars uit te gaan: Wawrinka nam een medische time-out, stond even te trekkebenen, maar kon toch verder, ondanks knieklachten.

Drie breaks Wawrinka op rij

En prompt brak hij Federer in de vierde game en won hij de set met 6-1 na een lovegame. Toen Wawrinka vervolgens met een derde break op rij op 1-0 kwam in de vierde set, leek ineens alles weer mogelijk. En hoewel Federer direct terugbrak, dwong hij na een tweede break een vervolg af.

In de zenuwslopende vijfde set, waarin beide spelers momenten van angst en lef etaleerden, bleek een dubbele fout van Wawrinka bij 2-3 beslissend. Federer gaf de voorsprong niet meer uit handen.

Ongeloof

"Ik kan eigenlijk niet geloven dat ik in de finale sta. De wedstrijd was opeens voorbij. Ik moest echt even omhoog kijken naar het scorebord om te zien of het allemaal wel waar was", zei Federer na afloop. Hij speelt in de finale tegen zijn eeuwige rivaal Rafael Nadal of Grigor Dimitrov.

Reactie Federer: ik ben Rafa's grootste fan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl