Stan Wawrinka en Roger Federer
NOS SportAangepast

Waarom doen de dertigers het zo goed in Melbourne?

Oude tijden herleven bij de Australian Open waar de veteranen Roger Federer (35), Stan Wawrinka (31), Rafael Nadal (30), Mirjana Lucic-Baroni (34) en Venus (36) en Serena Williams (35) de boventoon voeren.

Is het toeval dat de dertigers domineren of is er meer aan de hand? Volgens commentator Marcella Mesker heeft het met de professionalisering van de sport te maken. "De verzorging is zoveel beter geworden. Er is meer begeleiding voor de spelers in de vorm van fysiotherapeuten en voedingscoaches. Daardoor kunnen ze zo vijf jaar langer mee dan voorheen."

Rivaliteit

Bovendien houden de oudgedienden elkaar ook scherp volgens Mesker. "Er is natuurlijk die rivaliteit tussen Federer en Nadal, maar vooral ook veel wederzijds respect. Dat heeft een positief effect op hun spel."

"Zo is Federer tijdens zijn revalidatieperiode afgelopen jaar enorm geholpen door de manier waarop Nadal na al zijn blessures steeds weer terug is gekomen op topniveau. Dat gaf Federer houvast. Andersom heeft Nadal in Federer een voorbeeld in hoe je op late leeftijd nog beter kan worden als tennisser."

Kampioenen hebben een onbreekbare wilskracht.

Venus Williams

Federer, Wawrinka en Nadal staan in de halve finales bij de mannen en de Williams-zusjes bereikten de finale bij de vrouwen. Daar speelt volgens Mesker echter nog iets anders mee. "De Williams-zusjes hebben lang niet altijd een volledig programma gespeeld. Dan krijgt je lichaam natuurlijk ook tijd om te herstellen en kan het langer mee," zegt Mesker.

"Maar vergeet ook niet: Serena en Venus zijn een klasse apart. Zoals Venus zelf zei: kampioenen hebben een onbreekbare wilskracht."

Venus Williams kan niet geloven dat ze in de finale staat

Voor Lucic, die in de halve finales verloor van Serena Williams, geldt al helemaal dat ze lang heeft kunnen uitrusten, aangezien ze er een tijdje helemaal tussenuit was. Zij is bezig aan haar tweede jeugd op de tennisbaan.

Want ga maar na: toen ze in een vorig leven doorbrak in 1997 met winst van haar eerste WTA-toernooi, had Bjarne Riis net de Amstel Gold Race gewonnen, verscheen het eerste deel van de Harry Potter-reeks in de boekwinkels en voerde Jantje Smit de hitlijsten aan met Ik Zing Dit Lied Voor Jou Alleen.

Mesker: "Lucic is het zoveelste mooie verhaal van deze Australian Open. Zij heeft de laatste jaren ontzettend veel narigheid meegemaakt. Zij is dus een echte overlever."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl