Venus Williams
NOS SportAangepast

Venus en Serena gaan net als in 2003 om de titel strijden

De Amerikaanse zussen Serena en Venus Williams staan na veertien jaar opnieuw in de finale van de Australian Open. Het publiek in Melbourne krijgt zaterdag de 28ste Sister Act voorgeschoteld.

Venus Williams, die de titel in 2003 aan haar zus moest laten, is voor de tweede keer finaliste dankzij een fraaie zege op haar landgenote Coco Vandeweghe: 6-7 (2), 6-2, 6-3.

Zesvoudig toernooiwinnares Serena blies het sprookje van Mirjana Lucic-Baroni uit. De Kroatische had na zestien jaar voor de tweede keer de halve finales op een grandslamtoernooi bereikt, maar een eerste finale zat er niet in voor de nummer 79 van de wereld: 6-2, 6-1.

Serena Williams

Venus en Vandeweghe begonnen nerveus aan hun partij en leverden direct hun eerste servicebeurt in. Ze heersten vervolgens tot aan de tiebreak in hun servicegames en deden dat veelal met prima tennis.

Tiebreak

De tiebreak trok Vandeweghe knap naar zich toe met een subtiele stopvolley én twee knallende backhands, waar Williams geen antwoord op had. Daarmee kwam de 25-jarige Amerikaanse op 6-2, waarna ze de set pakte met een goede opslag.

In de tweede set slopen er iets te veel fouten in het spel van Vandeweghe. De ervaren Williams profiteerde en gaf haar landgenote en passant een lesje in effectiviteit. De oudste Amerikaanse verzilverde beide breekkansen die ze kreeg en Vandeweghe miste alle zeven breakpoints om terug in de set te komen.

Vroeg in de derde set herhaalde dat scenario zich. Toch bleef Vandeweghe knokken, maar het was onvoldoende om de vastberaden Williams te doen wankelen.

  • AFP
    Venus Williams kan niet geloven dat ze in de finale staat
  • AFP
    Venus Williams kan niet geloven dat ze in de finale staat
  • AFP
    Venus Williams kan niet geloven dat ze in de finale staat
  • AFP
    Venus Williams kan niet geloven dat ze in de finale staat
  • AFP
    Venus Williams kan niet geloven dat ze in de finale staat
  • AFP
    Venus Williams kan niet geloven dat ze in de finale staat

Williams haalde voor de vijftiende keer een grandslamfinale en voor het eerst sinds Wimbledon 2009. Ze won er zeven, maar die in 2003 in Melbourne niet. Die verloor ze van haar zus Serena, die in de andere halve finale staat tegenover Mirjana Lucic-Baroni.

Serena bijna foutloos

De tweede halve finale was beduidend minder aantrekkelijk vanwege het enorme krachtsverschil. Williams speelde bijna foutloos en Lucic-Baroni haalde nimmer het niveau dat onder anderen Agnieszka Radwanska en Karolína Plísková te machtig was gebleken.

De 35-jarige Williams overmeesterde de half jaar jongere Kroatische met haar powertennis, had na 25 minuten de eerste set al op zak, verslapte niet en binnen het uur had ze zich verzekerd van haar achtste finaleplaats in Melbourne.

Serena en Venus Williams na de finale van de Australian Open in 2003

Williams staat zaterdag voor de 29ste keer in een grandslamfinale. Ze jaagt op haar 23ste titel, wat een record in het moderne tennis zou zijn.

Onderlinge duels

Serena en Venus Williams speelden al 27 keer eerder tegen elkaar. Serena leidt met 16-11. De eerste ging naar Venus in 1998, de jongste van de twee zussen, Serena, won in 2015 in de kwartfinales van de US Open hun laatste onderlinge confrontatie.

1998: eerste Sister Act bij Australian Open

Ze ontmoetten elkaar al zeventien keer op hardcourt, de baansoort in Melbourne. Serena was haar zus daarop negen keer de baas. Op grandslamtoernooien kruisten ze al veertien keer de degens en Serena trok negen keer aan het langste eind, waaronder in zes van hun acht finales.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl