Trump Daily 26 januari: the big beautiful wall

tijd van publicatie Aangepast
NOS
Geschreven door
Arjen van der Horst
Correspondent in de Verenigde Staten

Good morning!

Trump maakte afgelopen nacht zijn belangrijkste verkiezingsbelofte waar: de bouw van de “big beautiful wall” aan de grens met Mexico. Verder in de Trump Daily vandaag: een immigratieverbod uit zeven landen, de terugkeer van de 'black sites' van George Bush en Trump die marteltechnieken wel ziet zitten.

De Trump Daily verschijnt nu ook als digitale nieuwsbrief waarop je je kunt abonneren. Dat kun je via deze link doen. Elke doordeweekse dag om 06.00 uur krijg je dan de Trump Daily in je mailbox.

Groet!

Guantánamo Bay AFP

- Trump zegt in een interview met ABC News dat hij openstaat voor de herinvoering van marteltechnieken als waterboarding. Hij is ervan overtuigd dat "it absolutely works". Maar hij laat het definitieve besluit wel over aan de generaals en de CIA. "Als zij het niet willen doen, dan is dat prima. Als ze het wel willen doen, dan gaan we ervoor zorgen dat het gebeurt." Straks meer hierover in het NOS Radio 1 Journaal.

- En wat zeggen de generaals en de CIA over waterboarding? Wil bijvoorbeeld Mike Pompeo, de nieuwe CIA-chef, de marteltechniek opnieuw invoeren? Bij de hoorzittingen eerder deze maand verklaarde hij stellig: "Absolutely not". Maar een paar dagen later leek hij van gedachten te veranderen. Minister Mattis van Defensie, een oud-generaal, staat weer bekend als een felle tegenstander van waterboarding en andere marteltechnieken.   

Donald Trump en de nieuwe minister van Defensie, James Mattis EPA

- Trump had eerder nog geopperd een inreisverbod voor alle buitenlandse moslims in te stellen. Dat voorstel heeft hij nu afgezwakt. Hij wil tijdelijk migranten weren uit een zevental landen: Irak, Iran, Libië, Syrië, Somalië, Jemen en Libië, allemaal landen waar de meerderheid van de bevolking moslim is. Trump zegt dat het verbod nodig is, omdat veel terreurverdachten uit deze landen komen.

- Trump heeft vaak hard uitgehaald naar George W. Bush, maar hij lijkt nu in maatregelen die eerder door Bush waren genomen tijdens de War on Terror nieuw leven te willen blazen. Volgens The New York Times en The Washington Post overweegt Trump de beruchte black sites te heropenen. Dat zijn geheime gevangenissen in het buitenland die de CIA na de aanslagen van 11 september gebruikte voor het opsluiten en ondervragen van terreurverdachten.

- Die black sites waren destijds uiterst controversieel, omdat er terreurverdachten werden gemarteld. Ook kregen controlerende organisaties als het Rode Kruis geen toegang. Trump is overigens ook van plan de gevangenis op Guantánamo Bay open te houden.   

Arjen van der Horst / NOS

- Op het ministerie van Homeland Security tekende president Trump een decreet waarmee hij het startschot gaf voor de bouw van een muur aan de Mexicaans-Amerikaanse grens. Ook maakt Trump geld vrij voor meer grenswachten en de bouw van detentiecentra voor illegale immigranten.

- Langs delen van de grens staat al een hek met een totale lengte van duizend kilometer. De zuidgrens van de Verenigde Staten loopt door vier staten en heeft een lengte van meer dan 3.000 kilometer. Trump heeft gezegd dat de bouw van “the big beautiful wall” rond de 8 miljard dollar gaat kosten. Maar ingenieurs zeggen dat die schatting te laag is. Volgens hen zijn de kosten tussen de 15 en 25 miljard.

- Is de bouw van de muur nu een voldongen feit met Trumps decreet? Nee, Trump kan wel besluiten tot de bouw van de muur, maar het Congres moet instemmen met de financiering ervan. Hier kan hij op weerstand rekenen van Democraten én Republikeinen, die doorgaans wars zijn van peperdure en geld verspillende overheidsprojecten.

- Trump zegt natuurlijk dat Mexico voor de bouw van de muur gaat betalen. Maar begin januari vroeg hij aan het Congres of hij Amerikaans belastinggeld mocht gebruiken om zo snel mogelijk te kunnen beginnen. Afgelopen nacht zei hij in een interview met ABC News dat dit een voorschot was en dat Mexico uiteindelijk toch zou betalen.

- Trump heeft ook een decreet ondertekend waarmee hij federale subsidies wil afknijpen van de zogeheten sanctuary cities. Dat zijn steden die illegale immigranten beschermen. Met zijn maatregel wil Trump de steden alsnog dwingen illegalen op te sporen en uit te zetten.   

San Francisco is een van de Amerikaanse sanctuary cities ANP

TWEET WATCH – Trump roept nu al maanden dat miljoenen stemmen illegaal zijn uitgebracht tijdens de verkiezingen (dat zijn valse claims, zoals we al eerder in deze nieuwsbrief hebben uitgelegd). Trump heeft nu op Twitter een groots onderzoek naar stembusfraude aangekondigd.

- Trump heeft het hier onder meer over dubbele kiezersregistratie, maar dat is natuurlijk niet hetzelfde als stembusfraude (en dubbele registratie is ook niet illegaal). Saillant detail: Trumps adviseur Steve Bannon, de nieuwe minister van Financiën Steven Mnuchin en zelfs zijn eigen dochter Tiffany staan allemaal dubbel geregistreerd als kiezer.

- Republikeinse Congresleden zijn bijeen in Philadelphia voor een driedaagse groepsknuffel, waarin de GOP de plannen op elkaar afstemt. Ook president Trump maakt vandaag zijn opwachting in Philadelphia, waar hij een toespraak houdt voor zijn partijgenoten. De laatste keer dat Trump een ontmoeting had met de Republikeinse Congresfracties, liepen de spanningen hoog op.   

STER Reclame