NOS NieuwsAangepast

Fout AFM verraadt verborgen posities beleggers

Financieel toezichthouder AFM heeft gisteravond per ongeluk informatie openbaar gemaakt die voor intern gebruik had moeten blijven. Door die fout is gevoelige informatie van beleggers die verborgen had moeten blijven publiek geworden.

Het gaat om zogeheten shortposities waarmee beleggers speculeren op koersdalingen van aandelen. Grote beleggers moeten shortposities hoger dan 0,5 procent via de AFM publiekelijk bekendmaken. Bij de AFM moeten posities vanaf 0,2 procent al worden gemeld.

Door het verkeerd geplaatste document zijn nu ook de shortposities tussen de 0,2 en 0,5 procent geopenbaard. Daardoor is duidelijk geworden dat er veel meer op koersdalingen van aandelen wordt gespeculeerd dan tot nu toe voor het publiek bekend was.

"Het is een fout en die betreuren wij zeer", zegt een woordvoerder van de AFM. De financieel toezichthouder ontdekte de fout in de ochtend en heeft toen de lijst gelijk weer weggehaald.

Toen was de lijst door verschillende deelnemers aan beleggersfora al opgemerkt. Die geopenbaarde shortposities worden daar al flink bediscussieerd. Zo liet een boze belegger de NOS weten dat hij zich bedonderd voelde en plaatste hij vraagtekens over de geoorloofdheid van enkele transacties.

Maar volgens de AFM zijn er geen aanwijzingen voor ongeoorloofde transacties. "Wij monitoren altijd de handelsbewegingen en mocht er een beweging zijn die vreemd is dan handelen wij ernaar", zegt de woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl