NOS NieuwsAangepast

Handtekening van Trump staat, maar wanneer staat de muur?

Trump beloofde het tijdens de verkiezingen, en vandaag zette hij zijn handtekening: de muur op de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten moet er echt komen. "Ondoordringbaar, fysiek, groot, krachtig, mooi". Zo moet de muur er uit gaan zien, zei de president.

Maar staat die muur er dan ook binnen no time?

De bouw van de muur ligt nu vast in een presidentieel decreet. Dat hoeft niet te worden goedgekeurd door het Congres, maar het Huis van Afgevaardigden en de Senaat kunnen bij eventuele bedenkingen wel de vinger op de knip houden. Met andere woorden: weigeren te betalen.

Dat zou voor problemen kunnen zorgen. Er kunnen her en der wel wat potjes zijn die Trump kan aanspreken om de muur neer te zetten, maar waarschijnlijk is er extra geld nodig. En daarover gaat het Congres.

"Trump heeft gezegd dat de bouw tussen de 8 en 10 miljard dollar gaat kosten", zegt correspondent Arjen van der Horst. "Ingenieurs zeggen dat die schatting te laag is. Die rekenen eerder op 25 miljard."

Maar hoe duur de muur ook wordt, Trump zei vanavond tegen de Amerikaanse zender ABC News dat Mexico hoe dan ook zal betalen. President Trump: "Ik zeg net dat er een betaling zal zijn. Het zal een vorm krijgen - misschien een gecompliceerde vorm. En je moet begrijpen dat wat ik doe goed is voor de Verenigde Staten." Volgens Trump begint de bouw binnen enkele maanden.

Lobbygroepen die tegen de bouw zijn kunnen het decreet aanvechten bij de rechter, tot aan het Hooggerechtshof aan toe. Op die manier werd eerder bijvoorbeeld een decreet van Obama over illegalen tegengehouden.

En mocht het allemaal erg lang duren voor er begonnen wordt met de bouw, dan kan het decreet ongedaan gemaakt worden door de volgende president. Net zoals Trump bijvoorbeeld al een streep heeft gezet door een decreet van Obama, waarin stond dat de bouw van de omstreden oliepijplijn Dakota Acces niet door mocht gaan.

Als de muur er uiteindelijk wel komt, dan verrijst die niet uit het niets. Er staan namelijk al verschillende stukken hek op de grens. Die zijn in 2006 onder president Bush neergezet. "Het was wel de bedoeling om dat hek verder uit te breiden, maar die pogingen strandden steeds in het Congres", zegt Van der Horst. "Dit is weer de eerste serieuze poging in tien jaar tijd om het hek uit te breiden."

Wat Donald Trump wil met de muur langs de grens

Er valt nog weinig te zeggen over wie de muur moet gaan neerzetten. Mocht de bouw écht concreet worden, dan wordt het project openbaar aanbesteed. Volgens de president kan nog voor de zomer, "binnen enkele maanden", begonnen worden met de bouw van de muur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl