Milder straffen moet F1-coureurs aanzetten tot meer actie

Wedstrijdleider Charlie Whiting AFP

Autsportfederatie FIA heeft een wijziging aangekondigd in het strafsysteem van de Formule 1. Bij aanrijdingen tussen coureurs zal er voortaan alleen nog maar een straf volgen als volstrekt duidelijk is dat er een schuldige is aan te wijzen voor de crash.

De koningsklasse van de autosport wil met de regelwijziging rijders aanmoedigen vaker in te halen en niet in te houden uit angst dat bij de minste of geringste aanraking een straf volgt. 

Dat besluit is in zekere zin opmerkelijk, omdat de regels kort geleden juist zijn aangescherpt. Aanleiding daarvoor was de volgens veel coureurs gevaarlijke rijstijl van Max Verstappen.

Daniel Ricciardo EPA

Onder vuur

Vorig seizoen lagen de wedstrijdcommissarissen nogal eens onder vuur bij hun beoordeling van de aanrijdingen tijdens de Formule 1-races. Een lichte aanraking, zonder dat nu echt duidelijk was wie de schuldige was, leidde soms al tot een tijdstraf. 

Dit rigide strafsysteem werkte volgens de Formule 1 in de hand dat coureurs minder aanvallend gingen rijden. In de nieuwe regels blijft wedstrijdleider Charlie Whiting aanrijdingen melden aan de wedstrijdjury. Die maakt dan de keuze wel of geen onderzoek in te stellen, met daarbij de belangrijke voorwaarde dat alleen een straf wordt uitgedeeld als volstrekt duidelijk is welke coureur de veroorzaker is van de crash.